Kıdem tazminatı almanın ilk şartı kişinin iş sözleşmesinin işvereni tarafından feshedilmesidir. İşçi çalıştığı şirkette işverenle yaptığı iş sözleşmesinde belirlenen zaman aralığı kadar çalışmak zorunda ise ve işveren bu süre içerisinde işçiye işten çıkması gerektiğini bildirirse işçi tarafından kıdem tazminatı alabilme hakkı ortaya çıkmaktadır.

Kıdem tazminatı için ilgili işçi gerekli şartlara uyarak tazminat için başvuru yapar. Bir işçi çalıştığı işten istifa etmesi durumunda da kıdem tazminatı alabilir. Bu durumda söz konusu kişi kadın ise evlilik gerekçesi sunarak işten ayrılmış olması gerekmektedir.

Söz konusu işçi eğer erkek ise askerlik sebebiyle işten ayrılmış olması gerekmektedir. Bu durumda istifa eden işçide kıdem tazminatından faydalanabilmektedir. Ayrıca kadınlarda çalışma sırasında evlenmiş olmaları ve 1 sene içerisinde işten ayrılmış olmaları durumu aranır.

Kıdem Tazminatı Nedir?

2020 İşe İade Şartları Nelerdir?

Güncel

Habere Git

Kıdem tazminatı işçinin İş Kanunu yükümlülüklerine aykırı şekilde işvereni tarafından işten çıkarıldığı durumlarda işverenin işçiye çalıştığı yıl kadar tazminat ödemesi olarak açıklanabilir. İşçi her ay aldığı maaş kadar ve çalıştığı ay kadar tazminat almak hakkına sahiptir. Kıdem tazminatı almak için bir işyerinde en az 1 sene çalışmış olma durumu söz konusudur. İşyerinin birden fazla şubesi olması durumunda ise yine aynı şubede 1 sene çalışmış olma durumuna bakılmaktadır. İşçi kendi isteği ile işten ayrıldığı zamanlarda da bir takım zorunlu koşullar sebebiyle kıdem tazminatı alabilme hakkına sahiptir. Zorunlu koşullar kadınlar için çalışma sırasında 1 sene içerisinde evlenmek, erkekler içinde askerlik durumları söz konusu ise kişi yine kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. Kıdem tazminatı işçilere ödenen bir ücrettir. Devlet memurları bu tazminattan yararlanamazlar.

Kıdem Tazminatı Kimler Alabilir?

Kıdem tazminatına hak kazanmak için bir işyerinde en az 1 sene süreli çalışan olmak gerekmektedir. Kişi işyerinde iş sözleşmesi gereğince işvereni tarafından işten çıkarıldığı durumlarda kendisi için kıdem tazminatı alma hakkı doğmaktadır. Kişi evlilik veya askerlik durumlarında da yine kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadır. Kıdem tazminatı işçiler için geçerli olup kişi koşullu sebeplerin dışında bir sebeple işten ayrılır ise kıdem tazminatı alma hakkı da tanınamaz. Söz konusu tazminat için emekli süresi dolmuş ve prim ödemeleri emeklilik süresi için yeterli olan kişilerde de geçerlidir. Bu durumda işçi olarak çalışan ve emekliliği gelmiş kişi işvereni tarafından işten çıkarılırsa kıdem tazminatı alabilir.

Kıdem Tazminatı Hesaplama Nasıl Yapılır?

2020 İşsizlik Ödeneği Şartları Nelerdir?

Güncel

Habere Git

Kıdem tazminat hesaplaması kişinin bir işyerinde kaç sene çalıştığı ve aylık ne kadar maaş aldığı hesaplanarak belirlenir. Bir işyerinde en az 1 sene süre ile çalışan bir işçi tazminat hesaplaması sırasında çalıştığı yıl kadar ücret alabilmektedir. İşe başlama tarihinden işten ayrılma tarihine kadar olan süreçte her ay 30 gün olacak şekilde brüt ücret tutarında tazminat ödenir. Tazminat hesaplamasında damga vergisi ücreti de belirlenen tazminat tutarından kesilir. Bir işçi aylık brüt 2.500 TL maaş alıyor ve 7 yıl bir işyerinde çalışmış ise işvereni tarafından işten çıkarıldığı zaman alacağı kıdem tazminatı miktarı 2.500×7=17.500 TL olarak hesaplanır. Tazminat ücreti içinde yol, yemek, ikramiye, prim gibi tüm ödenekler yer almaktadır.

2020 İhbar Tazminatı Şartları Nelerdir, Nasıl Hesaplanır?

Güncel

Habere Git

Kıdem Tazminatı Kimler Alamaz?

Kıdem tazminatı alamayan kişiler şu şekilde sıralanabilir;

Bir işyerinde 1 yıldan az çalışan olmak İş sözleşmesi gereğince konulan kurallara işçi tarafından uyulmaması durumları İşverenin haklı sebeplerle çalışanın işine son verdiği durumlar İşverenin iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranışları sebebiyle işçiyi işten çıkarma

Bu sebeplerle ve diğer farklı sebeplerle işten ayrılan kişi kıdem tazminatı alamaz.

Editör: TE Bilisim