Deprem afet bölgelerinde özverili çalışmalarıyla birçok kişinin hayatını kurtarıp yaralarını saran UMKE, 24 Ocak 2020 Cuma akşam 6,8’lik Elazığ Sivrice depreminin ardından yeniden gündem oldu. Enkazdaki Azize Çelik ile irtibat kurarak 8 kişinin hayatının kurtarılmasına büyük katkısı olan Emine Kuştepe’nin videosunun da ardından UMKE dikkatleri bir kez daha üzerine çekti. Peki, vatandaşların sık sık araştırdığı UMKE nedir? UMKE açılımı nedir, ne zaman kuruldu? Detaylı bilgi haberimizde.

UMKE nedir? UMKE açılımı nedir, ne zaman kuruldu?

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi’nin kısaltması olan UMKE, kaza ve doğal afetlerde hayat kurtarmak için çalışan Türk ekiplerden biri. UMKE personeli, çeşitli birimlerde çalışan ve kendi görev tanımları kapsamında asli işlerini yapan gönüllü sağlık personeli arasından seçilmektedir.

2004 yılında kurulan ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren UMKE, afet ve kazalarda ilk tıbbi müdahaleyi ve diğer ekiplerden farklı olarak da daha birçok tıbbi müdahaleyi olay mahallinde gerçekleştirebilmektedir.

UMKE’ye nasıl başvuru yapılıyor?

UMKE bünyesinde çalışmak isteyen personel, dilekçe ile il sağlık müdürlüğüne başvuruda bulunur. Her personel için UMKE Personeli kayıt formu doldurulur. Timlere seçilmede isteklilik esastır. Bununla birlikte UMKE personeli olarak kabul edildikten sonra verilen tüm görev ve faaliyetlere katılmak zorunludur.

UMKE görevleri nelerdir?

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi’nin (UMKE) görevleri arasında;

Afet veya olağandışı durumlarda aldıkları özel eğitim ve donanımla, kazazede ve afetzedelere olay yerinde, en kısa sürede imkan ve kabiliyetlerini kullanarak uygun yöntemlerle medikal müdahalede bulunmak ve kurtarmak, Kurtarılan kazazedeleri, en kısa sürede ileri acil tedavi ünitelerine naklini sağlamak üzere ambulanslara, uygun nakil araçlarına ve görevlilerine teslim etmek, Afetler ve olağan dışı durumlarda diğer sağlık ekiplerinin sunduğu tıbbi yardımların yeterli olmadığı durumlarda ve alanlarda, ekibin kendi donanım, personel ve eğitim imkanları dahilinde ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerine destek vermek, Olay yerinde sağlık hizmetlerinin yönetimini yapmak, triaj, tıbbi müdahale, nakil hazırlıkları, haberleşme ve kayıt yapmak, Afet birimi ve diğer yerler ile gerekli iletişimi ve bilgi akışını sağlamak, Faaliyetleri kapsamında ilgili kurum, kuruluş ve kişilerle işbirliği yapmak, Gerekli hallerde, yurtdışında meydana gelen afet ve olağan dışı durumlarda sağlık hizmetlerinde görev almak.

yer almaktadır.

UMKE’ye diğer resmi, özel kurum ve kuruluşlarda görev yapan sağlık personelleri katılabilir. Gönüllülerin kıyafet ve donanımları kendi imkanları ile karşılanır. Eğitimleri ise Bakanlıkça yapılır. UMKE’nin çalışmalarına destek olmak amacıyla sivil kişiler de UMKE gönüllüsü olarak UMKE üyesi olabilmektedir. Ancak faaliyetler ile ilgili her türlü harcama gideri kendilerine aittir. UMKE’nin sahada yapacağı müdahalelerde, tatbikatlarda gerekli lojistik, ulaştırma ve diğer teknik işleri yapmak üzere sağlık personeli dışındaki gönüllü personel arasından UMKE destek personeli de oluşturulmaktadır.

Editör: TE Bilisim