Beşşar Esed rejimi ve Şii milisler, 4,5 aydır kuşatma altında tuttukları doğu Halep’teki sivilleri 15 Kasım’dan bu yana havadan ve karadan vuruyor.

Öğle saatlerine kadar muhaliflerin kontrolündeki Şeyh Said, Firdevs ve Harmdudu bölgelerini ele geçireren rejim güçleri 8,6 kilometrekarelik alana yaklaşık 100 bin sivili sıkıştırdı.

Son 27 günde 991 sivili öldüren rejim ve Şii milisler, geçen hafta su deposunun bulunduğu Bab Neyrab semtini ele geçirdikten sonra kuşatmadaki bölgenin suyunu kesmişlerdi.

Sivillerin güvenli tahliye çağrıları sürerken, İran komutasındaki Şii milisler, kontrol ettikleri hatlarda çıkışa izin vermiyor.

Kuşatmadaki bölgeden AA’ya internet aracılığıyla bilgi veren yerel kaynaklar, Rusya’nın cuma günkü “sivillerin tahliyesi amacıyla rejimin saldırılara ara verdiği” açıklamasına rağmen sivillerin dışarı çıkmasını engelleyen asıl gücün İran destekli Hizbullah ve Hareket Nüceba örgütleri olduğunu bildiriyor.

Cudeyde, Bustan Paşa, Ramuse Kavşağı, Ballura, Merce, Aziza, Seyf el Devle, Selahaddin, Şeyh Said, Mesekin Hanano, Ard El Hamra, Şeyh Lütfi, Zarazir ve Ensari bölgelerinde Şii milislerin sivilleri gözetmeden düzenlediği saldırılar da devam ediyor.

Söz konusu örgütler, bizzat İran ordusunca komuta ediliyor.

AA muhabirine konuşan muhalif komutanlardan Ahmed Hamami de şu bilgileri verdi:

“Esed ile İran güçleri Halep’te sivillerin tahliyesine izin vermiyor. Sivillere İran, Irak ve Hizbullah güçleri ciddi manada eziyet ediyor. Rejim bölgelerine giden 18-40 yaş arasındaki erkekler rejim tarafından zorla silah altına alınarak Halep’teki cephe hatlarına gönderiliyor. Halep’teki operasyonları yüzde 80’i yabancı milisler yapıyor. Suriye ordusuna ait unsurlar çok az. Daha doğrusu Suriye Ordusu diye bir şey kalmadı. Rejim yabancı milis gücüyle ayakta kalıyor. Yabancı milislerin en büyük finansörü İran’dır. İran Halep’i Şiileştirmek istiyor.”

Şii milislerin Halep’te çatışma bölgelerindeki sivilleri belli bir noktaya yönlendirdiğini belirten Hamami, “Binlerce aile milislerin kontrolündeki Ensari semtine geldi. Bu ve benzeri semtlerde büyük katliamların gerçekleşmesinden korkuyoruz” dedi.

Aç ve susuz bırakıldılar

Halepli sivillerden İsmail Abdullah, AA muhabirine internet üzerinden gönderdiği ses kaydında, “Su yok, insanlar içecek su bulamıyorlar. Elektrikler de aylardır kesik. Yemek bitti. Yediklerimiz pirinç ve mercimekten ibaret. Tüp gazlar bitti.” diye konuştu.

Halep Sivil Savunma Merkezi müdürü Necip Ensari de son duruma ilişkin şöyle konuştu:

“Saldırılarda yıkılan binaların enkazı altında canlı insanlar var ama maalesef kurtaramıyoruz onları. Çok sayıda saldırıya maruz kaldığımız için ekipmanlarımız zarar gördü ve eksildi. Akaryakıt temin edilemediğinden enkaz altında kurtarılmayı bekleyenlere ulaşmakta aciziz.” dedi.

Halepli muhalif silahlı gruplar, geçen perşembe yaptıkları açıklamada 5 günlük acil insani ateşkes ilan edilmesini ve acil tedavi gerektiren hastaların Birleşmiş Milletler gözetiminde tahliye edilmesini istemişti. Açıklamada kentten ayrılmak isteyen sivillerin Halep’in kuzey kırsalına göçüne izin verilmesini talep eden muhalifler, sivillerin tahliyesinden sonra rejimle müzakere edilebileceğini belirtmişti.

Siviller, rejim bölgesine geçtiklerinde can güvenliği sağlanması, erkeklerin gözaltına ya da zorla rejim ordusuna alınmamaları, güvenli bölgelere gitmelerine izin verilmesi ve aile fertlerinin birbirlerinden koparılmaması gibi temel güvenceler bekliyor.

Editör: TE Bilisim