Washington Üniversitesi araştırmacıları gerçek güve antenleri entegre ettikleri bir drone modeli geliştirdi. Bu sayede aynı bir güve kelebeği gibi havadaki kimyasalları algılayarak yerlerini tespit edebiliyor.

DRONE ADI: SMELLİCOPER

Güvelerden koparılan antenlerin 4 saat boyunca canlı kalabildiği tespit edildi. Buzdolabında ise bu süre biraz daha artabiliyor. Araştırmacılar antenlerin kopmuş kısmına çok ince teller yerleştirdi. Bu teller de bir elektrik devresine bağlanıyor. Böylece antenlerdeki hücrelerde oluşan sinyallerin en iyi şekilde ölçülmesi hedefleniyor.

Bu anten yapısının Smellicopter adı verilen bir drone prototipine entegre edildiği belirtiliyor. Ticari olarak satılan ve özelleştirilebilir yapıdaki bir drone modeli elden geçirilmiş ve Smellicopter ortaya çıktı. Drone modeli engelleri de aşabiliyor.

İNSAN YAPIMI SENSÖRLERDEN DAHA İYİ

Antenlerin canlı kaldığı süre boyunca Smellicopter uçuyor ve çevrede tespit yapıyor. Antenler mükemmel bir şekilde kimyasal kokulara tepki verdiği için sinyallerin şiddetinden yakın civardaki yoğunluklar fark edilebiliyor. Antenler tamamen öldüğünde ise yenileri elde ediliyor.

Smellcopter ve insan yapımı sensörlerin karşılaştırmasında büyük hız farkları görülmüş. Bu da canlıların algılama uzuvlarının bu tarz konularda büyük avantaj sağlayacağını gösteriyor.

Editör: TE Bilisim