Dava harcı hesaplama işlemi her yıl değişiklik göstermektedir. Çünkü oranlarda birtakım değişiklikler olmaktadır. Buna bağlı olarak dava harcı hesaplama 2021 yılı içerisinde de farklı oranlarla yapılmaktadır. Harcın bedeli dava giderine göre belirlenmektedir.

Dava Harcı Hesaplama

Dava harcının hesaplanması için, dava harcı hesaplama kanalları kullanılabilir. Bu kanallara internet üzerinden erişim sağlanabilmesi mümkündür. Dava harcı ödenmeden müteakip işlemler devam ettirilmez. Bu nedenle davanın devam edebilmesi adına öncelikle ilam harcının ve davanın başında alınmış olan karar göre yapılması gerekenlerin yapılmış olması istenir.

Dava sırasında aksi bir durumun fark edilmesi halinde, gerekli ödemeler yapılana kadar dava askıya alınır. Ödeme harç ödemelerinin tamamlanmasıyla birlikte, dava kaldığı yerden devam eder. Peki, icra harçları ne kadardır? İşte detaylar…

İcra Harçları Ne Kadardır?

İcra harç ücretleri, 2021 yılı ile birlikte değişiklik göstermiştir. Davanın türüne göre ödenen harç miktarı da değiştiği için, icra harcının miktarı diğer davalara göre daha farklıdır. İcraya başvurulduğu sırada ödenmesi gereken bir harç miktarı vardır. Bununla birlikte bir de idare harçları için de bir miktar ödeme yapılması gerekmektedir. İcra harçlarını bu ikisi kapsamaktadır.  İcra mahkemeleri için ödenmesi gereken harç miktarları şu şekildedir;

Başvuru sırasında davanın açılması için ödenmesi gereken harç tutarı, 54,40 TL olarak belirlenmiştir. İdare harçları için ödenmesi gereken tutar da 37,5 TL’dir.

Yani icra mahkemeleri için toplamda ödenmesi gereken harç tutarı, 92 TL’dir. Peki ticari harç hesabı nasıl yapılır? İşte detaylar…

Ticari Harç Hesabı Nasıl Yapılır?

Ticari harç hesabı yapma, birçok hususa göre değişiklik göstermektedir. Bu hususlara göre ödenmesi gereken ticari harç miktarları şu şekildedir;

Kayıt ve tescil işlemlerinde ödenecek olan harç, gerçek kişilere ait olan işletmeler için 405,60 TL’dir. Şahıs şirketleri için ödenmesi gereken harç miktarı Bin 163,80 TL’dir. Sermaye şirketlerinin ödemesi gereken ticari harç miktarı 2 bin 622,50 TL’dir. Ticari işletmelere ait kayıtların silinmesi durumunda gerçek kişi ve kooperatifler için 78,20 TL’dir. Ticaret sicillerinde değişiklik yapılması halinde ödenecek olan harç miktarı 637,90 TL’dir.

Ticari harç hesaplamaları sonucunda ödenmesi gereken harç tutarları bu şekilde sıralanmaktadır. Temyiz iflas harcı miktarı hakkında detayları merak ediyorsanız haberimizin devamında bulabilirsiniz.

Temyiz İflas Harcı Miktarı Ne Kadar?

Temyiz iflas harçları için yine dava açılırken bir miktar ödeme yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde dosyanın açılması mümkün olmamaktadır. Dosya açıldıktan sonra da yine memur tarafından yapılan işlemlerin her biri için yine harç alınmaktadır. Bu nedenle net bir harç ücreti söylemek mümkün değildir. Yapılacak olan işlemlerin çokluğuna göre, ödenecek olan harç miktarı da artmaktadır. Dava harç hesaplama, temyiz iflas mahkemeleri için kullanıldığında, ödenmesi gereken harç ücretleri şu şekilde olmaktadır;

Öncelikle iflas dosyasının açılması için ödenecek olan tutar 89,60 TL’dir. Dosyanın açılmasından sonra da birtakım işlemlerin yapılması gerekebilir. Memurun yaptığı her işlem için ödenmesi gereken harç tutarı, 127,60 TL olarak belirlenmiştir.

Temyiz iflas harcı için bu nedenle toplam bir harç ödeme miktarı verilemez. Fakat en az ödenecek olan tutarın, 217,20 olduğu söylenmektedir. Dava harcının kimin tarafından ödendiği hakkında detaylar hemen aşağıda yer almaktadır.

Dava Harcı Kim Tarafından Ödenir?

Dava harcı ödeyecek kişi her zaman davayı açan taraf olmaktadır. Dava harcının ödemesi, henüz dosyanın açılması aşamasında yapılması gereken bir işlemdir. Yani dosyanın açılması için gerekli şartlardan birisi, dava harcının ödenmesidir. Bu nedenle dava harcı hesaplama işlemi, tüm işlemlerin başında yapılır ve ödemeyle birlikte dosya açılır. Buna bağlı olarak, dava harcını ödemesi gereken kişi de davacı olmaktadır. Davacının haklı olması halinde, ödemenin geri verilmesi ya da dava açılan kişiden talep edilmesi gibi durumlar, davanın sonucuna göre görülebilmektedir.

Editör: TE Bilisim