Birliğin birçok sorunla karşı karşıya olduğu doğru, ancak ülkelerin AB’ye entegrasyon sürecinin sorgulanmaması gerektiğini ifade etti. Büyük Britanya’nın AB’den ayrılma ihtimalinin yüksek olduğu söyleyen Polonya Cumhurbaşkanı, Balkan ülkelerinin AB’ye girmesi gereken doğru zamanın olduğunu vurguladı.

Konu ile ilgili görüşünü belirten Cumhurbaşkanı Duda, Balkan ülkelerinin AB üyeliği için bir tarih belirlenmesi gerektiğini ve sadece açıklama yapılmaması gerektiğini kaydetti. Duda, üyeliği garanti altına alarak ülkelerin çok popüler olmayan kararlar alması ve daha fazlasını yapmaları gerektiğini dile getirdi. Bir örnek olarak, geleceği uğruna adını değiştiren Kuzey Makedonya’dan bahsetti.

“BALKANLAR’IN ÜYELİK SÜRECİNİ DESTEKLİYORUZ”

Bölge ülkeleri hakkında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Duda, Makedonya’nın Arnavutluk ile birlikte yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve üyelik müzakereleri başlatması gerektiğini değerlendirdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, diplomatik bir girişimi olan Berlin Süreci, Batı Balkanlar’da barışçıl, sürdürülebilir ve demokratik bir geleceği desteklemek ve bölgenin bölgesel işbirliğini ve Avrupa entegrasyonunu geliştirmek amacıyla 2014 yılında başladı.

Almanya Avrupa Bakanı Michael Roth, Berlin’in bölgedeki altı ülkenin üyelik sürecini desteklediğini söyledi.

Editör: TE Bilisim