Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan yeni tedbirlerle birlikte çalışan kesim için meslek hastalıkların azaltılmasıyla ilgili çalışmalar yürütülürken yeni bir meslek hastalığı daha gün yüzüne çıktı. Kovid-19 meslek hastalığının gündeme gelmesi sağlık çalışanlarının can güvenliğinin tehlikeye atılmasıyla eş değer taşımaktadır. Peki, Meslek hastalığı nedir, türleri nelerdir? Kovid-19 meslek hastalığı ne anlama geliyor? İşte tüm detaylar haberimizde yer alıyor…

MESLEK HASTALIĞI NEDİR, TÜRLERİ NELERDİR? KOVİD-19 MESLEK HASTALIĞI NE ANLAMA GELİYOR?

Meslek hastalıkları, işyeri ortamında bulunan faktörlerin etkisi ile meydana gelen hastalıkların ortak adıdır. 5510 sayılı Kanunun 14. maddesine göre meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük halleridir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) gibi uluslararası kaynaklarda meslek hastalıkları; zararlı bir etkenle bundan etkilenen insan vücudu arasında, çalışılan işe özgü bir neden-sonuç, etki-tepki ilişkisinin ortaya konabildiği hastalıklar grubu olarak tanımlanmaktadır.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve genel sağlık Sigortası Kanunu’nun 14. maddesine göre ise; Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir.

KOVİD-19 MESLEK HASTALIĞI NE ANLAMA GELİYOR?

14 Aralık’ta gerçekleşen kabine toplantısı ardından alınan kararları açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sağlık çalışanlarının bir süredir beklediği “meslek hastalığı” düzenlemesi için düğmeye basıldığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgın döneminde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının, kadrolarına göre vazife malullüğü veya meslek hastalığı statülerinin hızla sonuçlandırma sağlanacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Salgın döneminde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımızın kadrolarına göre vazife malülü/meslek hastalığı statülerinin hızla sonuçlandırılması sağlanacak.Vazife malulü sağlık çalışanlarımızın aileleri, maaştan ek ödemeye, faizsiz konut kredisinden çocuklarına eğitim öğretim yardımına, istihdam hakkından fatura indirimlerine kadar pek çok imkana kavuşacaklardır.” İfadelerini kullandı.

Düzenleme üzerinde Sağlık Bakanlığı ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı birlikte mesai yaparken, çalışmanın kısa süre içinde tamamlanması bekleniyor.

MESLEK HASTALIĞI NEDİR, TÜRLERİ NELERDİR?

A grubu kimyasal maddelerden dolayı oluşan meslek hastalıklar

Arsenik Civa Organik fosfor Krom Nikel Kurşun Amonyak

B grubu hastalığı meslek hastalıkları

Deri hastalıkları sıralanabilir; Deri kanserleri Kanserleşmeyen deri hastalıkları

C Grubu Meslek Hastalıkları mesleki solunum sistemi hastalıkları olarak gösterilebilir

Silikoz Bissinoz Asbestoz Bronşial astım Silikotüberküloz İ.P. (kömür işçisi pnömokonyozu) Sideroz

D grubuna giren mesleki bulaşıcı hastalıkları

Viral hepatit Salmonella infeksiyonları Şarbon Kuduz Amibiasis Malaria Bruselloz

E grubu fiziki etmenler nedeniyle oluşan meslek hastalıkları

Gürültü İyonlayıcı radyasyon Caison (basınç) İyonize olmayan radyasyon Vibrasyon Termal (soğuk-sıcak)

Editör: TE Bilisim