Ebru OKANLAR- Özel Haberler

Covid-19 pandemisi sürecinde anne karnında tanısı konulan karın ve göğüs bölgesinden yapışık ikiz kız bebekler 01/11/2020 tarihinde Cerrahpaşa’da doğdular. Bebeklerden birinde büyük arter transpozisyonu adı verilen ağır doğumsal sorun tespit edilmesi üzerine bebeklerin ayrılma operasyonu öne çekildi. Doğum sonrası 8. Günde Çocuk Cerrahisi ve Plastik Cerrahisi ekiplerinin gerçekleştirdiği başarılı operasyonla ikizler birbirinden ayrıldılar. Ameliyat sonrası 8. günde olan ikizler, Yenidoğan Yoğun Bakım ünitesinde yatmakta ve klinik durumları olağan seyrinde devam etmektedir.

Prenatal 27.haftada dış merkezden CTF Perinatoloji kliniğine yapışık ikiz gebelik nedeniyle refere edilen orak hücre hastalığı da olan gebede yapışık ikizler görülmesi üzerine Prof. Dr. Rıza Madazlı ve ekibi tarafından Çocuk Cerrahisi ekibine danışıldı. Prenatal incelemede karın bölgesinden ve ağırlıklı karaciğerden yapışık olan ikizler takibe alındı. Annede Orak hücre hastalığı olması nedeniyle Cerrahpaşa Hematoloji polikliniğinde yakın takibe alınan annenin, kan tablosu doğuma uygun hale getirildi.

Seri Fetal US takipleri ve fetal MR incelemeleri ve multidisipliner görüşmeler sonrasında 35+6. Haftada C/S ile toplam 5400 gr ağırlığında kız yapışık ikizler doğurtuldu.

Doğum sonrası incelemelerde torakoomfalofagus (göğüs ve karın bölgesinden yapışık) olduğu saptandı. İkizlerden birinde kardiyak anomali (büyük arterlerin transpozisyonu) saptandı. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yapılan takiplerinde bebeklerden birinde kalp anomalisi olduğu için Kardiyoloji ve Kalp damar Cerrahisi’ninde görüşleri alınarak erken ayrılmalarına karar verildi. Anestezi, plastik cerrahi ve çocuk cerrahisi ekipleriyle tüm görüşmeler ve simülasyonlar yapılarak 12 Kasım 2020’de ikizlerin ayrılma operasyonu 6 kişlik ekip tarafından başarı ile gerçekleştirildi.

Ameliyat Ekibi:

– Prof. Dr. Gonca TOPUZLU TEKANT – Çocuk Cerrahisi ABD Öğretim Üyesi – Doç. Dr. Şenol EMRE – Çocuk Cerrahisi ABD Öğretim Üyesi – Doç. Dr. Rahşan ÖZCAN – Çocuk Cerrahisi ABD Öğretim Üyesi – Doç. Dr. Semih BAĞHAKİ – Plastik Cerrahi ABD Öğretim Üyesi – Prof. Dr. Çiğdem TÜTÜNCÜ – Anesteziyoloji ve Reanimasyon ABD Öğretim Üyesi – Doç. Dr. Pınar KENDIGELEN – Anesteziyoloji ve Reanimasyon ABD Öğretim Üyesi

Katılımcılar:

– Prof. Dr. Oğuz ÇETİNKALE – İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektör Yardımcısı (21 yıl önceki başarılı olan ameliyat ekibinden) – Prof. Dr. Ali Metin KAFADAR – Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı – Doç. Dr. Zekayi KUTLUBAY – Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi – Doç. Dr. Rahşan ÖZCAN – Çocuk Cerrahisi ABD Öğretim Üyesi

– Doç. Dr. Şenol EMRE – Çocuk Cerrahi ABD Öğretim Üyesi (Cerrahi Ekibi) – Doç. Dr. Semih BAGHAKI – Plastik Cerrahi ABD Öğretim Üyesi (Cerrahi Ekibi) – Prof. Dr. Rıza MADAZLI – Kadın Doğum ABD Öğretim Üyesi (Doğum ve Doğum Öncesi Ekibi)

Sürece Katkıda Bulunan Anabilim Dalları ve Öğretim Üyeleri:

Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı:

Prof. Dr. Mehmet Eliçevik (Anabilim Dalı Başkanı)

Prof. Dr. Gonca Topuzlu Tekant Doç Dr Rahşan Özcan Doç Dr Şenol Emre

Plastik Cerrahi Anabilim Dalı:

Doç. Dr. Semih Bağhaki

Anesteziyoloji ve Reanimasyon:

Prof. Dr. Çiğdem Tütüncü Doç Dr Pınar Kendigelen

Neonatoloji Bilim Dalı:

Prof. Dr. Mehmet Vural Ögr. Gör .Ersin Ulu Uz. Dr. Aslan Yılmaz

Perinatoloji Bilim Dalı:

Prof. Dr. Rıza Madazlı Doç. Dr. Mahmut Öncül Doç. Dr. Ebru Alıcı Davutoğlu

Radyoloji Anabilim Dalı:

Prof. Dr. Sebuh Kuruğoğlu Prof. Dr. İbrahim Adaletli Dr. Ögr. Üyesi Ayşe Kalyoncu Uçar

Pediatrik Kardiyoloji Bilim Dalı:

Prof. Dr. Funda Öztunç Doç. Dr. Reyhan Dedeoğlu

Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı:

Prof. Dr. Suat Nail Ömeroğlu

Editör: TE Bilisim