Osmanlıca kelime yazılışları ve günlük hayatta kullanılan kelimelerin sözlük anlamları, Osmanlıca yazılışları merak ediliyor. Son günlerde sıkça duymaya başladığımız Mahur kelimesinin Osmanlıca yazılışı ve kökeninin ait olduğu dil gibi detaylar merak konusu oldu. Vatandaşlar Mâhûr ne demek, Osmanlıca Mahur nasıl yazılır, ne demektir gibi soruların detayını sorgulamaya başladı. Bir de yazımızda konuyla ilgili detayları derledik. Peki, Mahur ne demek? Osmanlıca Mahur nasıl yazılır, anlamı nedir? Bilgiler yazının devamında.

Mahur ne demek? Osmanlıca Mahur nasıl yazılır, anlamı nedir?

Mâhûr kelimesi isim olarak kullanımı meşhur olan bir kelimedir.

Alaturka müzikte bir makam ismi olarak bilinen Mahur, kadın veya erkek ismi olarak da kullanılmaktadır.

Mâhûr kelimesi Farsça kökenli bir kelimedir.

Yazılışında kullanılan harf yani kelimenin kökenine göre anlamları da değişebilmektedir.

Örneğin: Mâhûr kelimesi Arapça/Osmanlıca yazılmak istenildiği zaman [ ماهور ], [ ماحور  ] veya [ ماخور ] olarak yazılabilmektedir.

Ancak konumuz, [ ماخور ] şeklinde yazılandır.

Lugat-ı Remzî'de "mâhûr":

Görsel’in transkripti: ‘Mâhûr’ Makâmât-ı mûsîkîden bir şevk-engîz şu’bedir. Aslı Meyhâr.

TDK’ya göre ise mahur kelimesi, klasik Türk müziğinde bir makamı ifade etmektedir. Mahur makamı neşeli, şen bir makamdır. Mahur kelimesinin aynı zamanda farklı kaynaklara göre kumarhane ve meyhane anlamlarında da kullanılabildiği de bilinmektedir.

Mâhûr bakışlı ne demek?

Mahur bakışlı kelimesi, yumuşak, süzgün bakışları nitelemek için kullanılmaktadır. Mahur bakışlı kişi, bakışları ile karşı tarafı etkilemektedir. Bir kişiye mahur bakışlı denilmesi, o kişinin daha baygın, süzgün, etkileyici bir bakışı olduğu ifade etmektedir.

Mâhûr kelimesi Kur’ân-ı Kerîm’de geçer mi?

İsimlerin Kuran-ı Kerim’de geçip geçmediği sıkça merak edilen konulardandır. Ancak Yüce Kitâbımızda yer alan kelimelerin hangi anlamda yer aldığı önemli bir konudur. Bu sebeple isimlerde öncelikle dikkat edilmesi gereken, kelimelerin ifade ettiği anlamlardır.

Mâhûr kelimesi Kur’ân-ı Kerîm’de yer almamaktadır.

Editör: Vildan A. Sarısoy
email: [email protected]

Editör: TE Bilisim