Yunus Emre Altuntaş / Diriliş Postası

Maraş şairler membağıdır derler, el hak doğrudur. Maraş denilince ilk olarak Necip Fazıl, Nuri Pakdil, Cahit Zarifoğlu, Alaaddin Özdenören, Abdurrahim Karakoç, Rasim Özdenören, Erdem Beyazıt, Bahaddin Karakoç gibi isimler akla gelir. Nitekim Maraş, tarihi boyunca şairlerin ve ozanların şehri olarak varolagelmiştir. Karacaoğlan, Kuddusî, Sünbülzade Vehbî, Halil-i Maraşî, Âşık Mahzuni gibi isimlerin de Maraşlı olduğunu belirtirsek bu gerçek daha iyi anlaşılır. Akif İnan, Sezai Karakoç gibi isimler ise Maraşlı olmasalar da hayatlarının bir bölümünü bu şehirde geçirdikleri için Maraşlı addedilmektedir. Maraş’ta şiir ve edebiyat adeta bir yaşam şeklidir. Nice ozanın karıldığı Maraş toprağı geçmişten bugüne yüzlerce ismi edebiyatımıza kazandırmıştır. Bugün de yaşayan yüzlerce şair ve yazarıyla Maraş’ın bu geleneği sürdürdüğünü söyleyebiliriz.

DERGİLER EDEBİYATIN KALESİDİR

Rahmetli Cemil Meriç bir yazısında “Dergiler hür tefekkürün kalesidir” diyerek dergilerin önemini vurgulamıştır. Aslında Türk edebiyatının dergiler etrafında şekillendiğini söylemek yanlış olmaz. Ülkemizde yayınlanmış dergilerin ekseriyetinin İstanbul ve Ankara merkezli ortaya çıkmış olması sizleri yanıltmasın. Maraş bunun istisnalarından birini teşkil eder. Nuri Pakdil’in Hamle dergisi, Bahaddin Karakoç’un Dolunay dergisi, Kamil Aydoğan’ın İkindi Yazıları dergisi, Ali Haydar Tuğ’un Edebiyat Yaprağı, Mehmet Gemci’nin Yalnız Ardıç dergisi, Alkış, Usare, Genç Adım, Andırın Postası gibi hatırıma gelen pek çok yayın Maraş merkezlidir. Bu sebeple de söz konusu edebiyat dergisi olduğunda merkez-taşra ayrımının göreceli olduğunu düşünenlerdenim. Şiirin ve edebiyatın kalbi nerede atıyorsa merkez orasıdır.

YİTİKSÖZ YOLA ÇIKTI

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan ve genel yayın yönetmenliğini Duran Boz’un yaptığı Yitiksöz ilk sayısıyla merhaba dedi. İlk olarak Kahramanmaraş Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ü tebrik etmek gerekiyor. Belediyecilik sadece şehrin temel hizmetlerini yerine getirmek değil aynı zamanda o şehrin kültürel birikimini de sahiplenerek gelecek kuşaklara daha güçlü şekilde aktarmaktır. Maraş’ı ülke çapında değerli kılan en önemli hazinesi bu edebiyat ve şiir birikimi olduğuna göre başkan Güngör’ün bu hazineyi sahiplendiğini ve şehrin kültürel mirasını zenginleştirmek için gayret gösterdiğini söylemeliyiz. Umarız diğer şehirler de Kahramanmaraş’ı örnek alırlar. Yitiksöz adından da anlaşılacağı gibi kaybolan değerlerimizin, irfanımızın, kültürümüzün, medeniyetimizin nişanesi olan “söz”ü yaşatmak için yola çıktı. Bunu da atalarımızın “söz uçar yazı kalır” deyişinden ilham ile yaptığı anlaşılıyor. Yitiksöz’ün hangi mecrada yol alacağını derginin hemen başındaki girizgâhtan alıntılayalım: ”Yitiksöz, Necip Fazıl’ın Büyük Doğu aşısıyla üstlendiği bir okuma biçiminin yankılanışı olarak toprağa düşer. Diriliş göklerinden süzülerek bugünlere uzanan ışığı yakalamaya çalışır. Edebiyat güzergâhına eklenmeyi seçen tutumuyla Mavera ülkesinden Hece’ye, Yedi İklim’e sevdalar bitirmek için sayfalarını açar. Şiirin, öykünün, denemenin, eleştirinin özgün örneklerine odaklar dikkatini. Yitiksöz, Nuri Pakdil’in Hamle’sinden bugünlere şavkı düşen genç yetenekleri keşfetme girişiminin adresi olmayı umuyor. Okumayı, yazmayı, düşünmeyi, özgün yaşantılar biriktirmeyi seçenlere ses veriyor şimdi. Topluca dokunsun yüreklerde: çağı anlamaya, kavramaya, yorumlamaya harlanan şiirden hayatlar.”

İLK SAYIDAKİ İSİMLER

Yitiksöz’ün ilk sayısında ülkemizin pek çok şair ve yazarı yer alıyor. İlk sayıda yer alan bazı isimler: Arif Ay, Atıf Bedir, Mehmet Narlı, Mustafa Köneçoğlu, Mehmet Aycı, İsmail Kıllıoğlu, Hayrettin Orhanoğlu, Mustafa Aydoğan, Mustafa Uçurum, Bünyamin K, İsmail Karakurt, Tayyip Atmaca, Cengizhan Konuş, Mehmet Solak, Abdullah Harmancı, Vural Kaya, Recep Şükrü Göngör, Yasin Mortaş, Hüseyin Gök, Ahmet Tepe, Veysel Altuntaş, Ömer Yalçınova, Reşit Güngör Kalkan, Suavi Kemal Yazgıç, Nadir Aşçı, İnci Okumuş, Mukadder Gemici, Kenan Çağan, Eyyüp Akyüz, Yunus Emre Altuntaş. Dergi, merkezine şiiri almış görünüyor. Şiirin yanı sıra hikâye, deneme, eleştiri, kitap, inceleme alanında eserler de dikkat çekiyor. İlk kez eseri yayınlanan genç isimlerin de yer aldığı derginin kapağını Bünyamin K.’nın suluboya çalışması güzelleştirmiş. Yitiksöz bu ilk sayısıyla Maraş’tan Türkiye’ye uzanan bir köprü izlenimi veriyor. Yitiksöz’e edebiyat dünyasına hoş geldin diyerek nice güzel sayılar diliyoruz.

Editör: TE Bilisim