Tıbbi bir terim olan Öfori nedir? Öforik ne demektir, tanımı, kelime anlamı ve terimin tıbbi açıklaması merakla araştırılıyor. Hekimoğlu dizisinde Ateş Hekimoğlu’nun, Mehmet Ali’nin esrarengiz hastalığının ne olduğu üzerinde araştırmalar yaparken, semptomlardan biri olarak bahsettiği öfori / öforik tanımının detaylarını haberimizde bulacaksınız. Peki, Öfori nedir? Öforik ne demektir? İşte merak edilen tüm detaylar…

Dizide Ateş Hekimoğlu, Mehmet Ali’nin beyin üzerinde etki eden esrarengiz bulaşıcı hastalığının ne olduğunu öğrenmek için bir çalışma yürütüyor. Fare üzerinde yürüttüğü çalışmada Hekimoğlu beklediği ilk semptomun öfori olduğunu ifade ediyor. İzleyiciler de öfori kelimesinin ne anlama geldiği merak ederek araştırmaya başladı.

Öfori nedir? Öforik ne demektir?

Öfori veya coşku, kişinin hoşnutluk duyduğu ve kendisini iyi hissettiği bir ruhsal durumdur.

Psikiyatride ise öfori, her zaman patolojik anlam taşır ve çok kere organik serebral (beyinsel, beyinle ilgili) hastalığın önemli bir erken belirtisi olarak kabul edilir.

Yine ‘öfori etkisi’ne neden olan diğer etmenler; psikiyatrik ilaçlar, alkol, zehir ve dinlendirici diğer kimyasallardır.

Öfori, bulaşıcı değildir, kişinin neşeli halinin sebebi yoktur; çünkü hoşnutluk duygusu bilinç yoksunluğuna ve üzüntü yahut anksiyeteyi duyamamaya dayanır. Kandaki alkol miktarıyla ilgili olarak da oluşabilir. Ayrıca morfin, meperidin ve daha az olmakla birlikte metadon gibi narkotik aneljezikler de öfori yapabilir.

Kişinin hissettiği neşeli halin sebebi yoktur. Bilinç yoksunluğuyla da ilgilidir. Kişinin anksiyete ve üzüntü gibi duyguları hissetmemesinden kaynaklanır. Kandaki alkol miktarı arttıkça da ortaya çıkabilir. Psikiyatride her zaman patolojik bir anlam taşır.

Editör: TE Bilisim