Osmanlı İmparatorluğunda sıklıkla kullanılan Lale Devri yeniden gündeme düştü. Hakkında detaylı bilginin az olduğu devir hakkında vatandaşlar bilgi almak için arama motorlarına sıklıkla araştırmalar yapıyor. Peki, Lale devri ne zaman başladı, ne zaman bitti? Lale devri nedir? İşte tüm ayrıntılar haberimizde yer alıyor…

LALE DEVRİ NEDİR?

Lale Devri, “Zevk ve sefâ” devri olarak bilinir. Adını, O dönemde İstanbul’da yetiştirilen ve zamanla ünü Dünya’ya yayılan lale çiçeklerinden alması, çok sonradan olmuştur. Bu dönem Osmanlı İmparatorluğunun hiçbir devrinde Lale Devri olarak anılmamıştır. Yahya Kemal samimi arkadaşı Ahmet Refik Altınay ile bir sohbeti sırasında, III. Ahmed’in Veziri Azamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa ile beraber 1718-1730 yılları arasında yaptıkları, Osmanlı İmparatorluğundaki yaşam biçimini değiştirme etkinliklerini Lale Devri olarak tanımlar. Ahmet Refik de bu dönemi anlatan kitabına “Lale Devri” (istanbul 1331/1913 Muhtar Halit Kitabhanesi) ismini verir ve bir süre sonra bu dönem Lale Devri olarak anılmaya başlar.

LALE DEVRİ TARİHÇESİ

Sultan III. Ahmet, sadrazam Damat İbrahim Paşa ile uyum içerisinde çalışmış, bu sırada yaşanan Lâle Devri’nde sanat ve toplumsal hayata özgün bir anlayış getirilmişti. Sultan III. Ahmet, Topkapı Sarayı ile Yeni Câmii’de birer kütüphane, Ayasofya’da Bâb-ı Humâyun’un karşısında Türk sanat şaheserlerinden sayılan Sultan Üçüncü Ahmet Çeşmesi ve İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak amacıyla da “Deryayi Sim” adlı bir su bendi inşa ettirmiştir. Bunlardan başka Üsküdar Yeni Vâlide Câmii, Çorlulu Ali Paşa Medresesi, Damat İbrahim Paşa Camii ve Külliyesi, İstanbul’da Yeni Postane arkasında Daarül Hadis ve Sebil, Ortaköy Camii önündeki çeşme, Üsküdar Şemsi Paşa’da Hüsrev Ağa Camii önündeki çeşme ve Çubuklu Camii yanındaki Mesire Çeşmesi gibi eserler de yine bu dönemde yapılmıştır.

LALE DEVRİ NE ZAMAN BAŞLAMIŞTIR, ZAMAN BİTMİŞTİR?

Lale devri 18. yüzyılda 1718 yılında başlayıp 1730’da son ermiştir.

Editör: TE Bilisim