Genelkurmay Başkanlığınca yapılan haftalık bilgilendirmede, 1-7 Aralık arasında yürütülen terörle mücadele faaliyetleri ve Fırat Kalkanı Harekatı‘na yönelik güncel durum hakkında bilgi verildi.

Bilgilendirmeye göre, bölücü terör örgütünün yaz-kış sürekli barınma alanı ve yurt içine geçiş güzergahı olarak kullanması açısından büyük önem taşıyan bölgelerden özellikle Şırnak, Hakkari, Siirt, Mardin ve Bitlis’te operasyonlara aralıksız devam edildi.

Bu kapsamda, Hakkari’nin Çukurca ilçesi, Güven ve Hisar Dağı bölgeleri ile Muş, Bitlis Sehi Ormanları ve Elazığ’ın Karakoçan bölgelerinde yürütülen operasyonlarda 41 terörist etkisiz hale getirildi. Operasyonlarda 18 el yapımı patlayıcı, 6 roketatar, 1 uçaksavar, 3 keskin nişancı tüfeği, 20 piyade tüfeği, 37 tabanca ve yaklaşık 3 bin kilogram amonyum nitrat, çok miktarda değişik çap ve cinste mühimmat ile el yapımı patlayıcı yapımında kullanılan kablo, fünye ve patlayıcı madde ele geçirildi.

Bölücü terör örgütüne yönelik sınır hattında yürütülen operasyonlarda da 5 milyon 29 bin 490 paket kaçak sigara ele geçirildi.

Bitlis’in Sehi Ormanları bölgesinde 21 sığınak, Muş kırsalında bir sığınak, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde bir sığınak, Antalya’nın Kemer ilçesinde 2 sığınak, İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde de 3 sığınak olmak üzere toplam 28 adet sığınak, yaşam ve gıda maddesi ile örgütsel dokümanlar imha edildi.

Son bir haftadaki operasyonlarda bölücü terör örgütünün saldırılarında 3 asker şehit olurken, 10 asker yaralandı.

Kritik yerler önemli oranda temizlendi

Genelkurmay Başkanlığınca yapılan bilgilendirmede, “Yürütülen operasyonlar sayesinde terör örgütü özellikle Hakkari, Bitlis, Muş, Elazığ, Diyarbakır bölgelerinde ağır zayiata uğratılmış, bölücü terör örgütü açısından kritik yerler önemli oranda teröristlerden temizlenmiştir. Ayrıca tespit edilen sığınaklarda ele geçirilen silah, mühimmat ve patlayıcı madde yapımında kullanılan malzemeler ile örgütün lojistik bacağı ağır darbe almıştır. Böylece terör örgütünün kış tertiplenmesi kapsamında hazırlık faaliyetleri engellenmeye, kısıtlanmaya devam edilmiştir.” değerlendirmesine yer verildi.

Ayrıca TSK‘nın diğer güvenlik güçleri ile koordineli bir şekilde yürüttüğü operasyonlarda elde edilen başarıların teröristlerin moral ve motivasyonunda çöküntüye sebep olduğu belirtilerek, “Bu durum sık sık bölücü terör örgütünün telsiz görüşmelerine de yansımakta, teröristlerin birbirleri arasında çıkan anlaşmazlıklar ile yaşadıkları panik ve korku açık bir şekilde görülmektedir.TSK tarafından gece-gündüz demeden ağır kış şartlarına rağmen iç güvenlik harekatına büyük bir kararlılık ve azimle terör örgütünün beli kırılıncaya, son terörist etkisiz kılınıncaya kadar devam edilecektir.” ifadeleri kullanıldı.

32 DAEŞ üyesi terörist etkisiz hale getirildi

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında son bir haftadaki operasyonlarda, TSK tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) yoğun ve kararlı mücadelesi sayesinde Azaz-Cerablus arasında toplam 222 meskun mahal ve bin 840 kilometrekarelik alanın kontrol altına alındığı bildirildi.

Bilgilendirmeye göre, DAEŞ terör örgütünce 7 Aralık’ta Al Kufayr kuzeyinde konuşlu Türk birliklerine yapılan saldırı sonucunda bir askerin şehit olması, bazı askerlerin de yaralanması üzerine çıkan çatışmada 9, El Bab bölgesinde tespit edilen 12 DAEŞ hedefine yapılan hava harekatında ise 23 olmak üzere toplam 32 DAEŞ mensubu terörist etkisiz hale getirildi.

Editör: TE Bilisim