Ek ders ücreti müdür yardımcıları ile öğretmenlere verilen saat başı ücrettir. Bu ücret genel olarak örgün eğitim kurumlarında ve mesleki eğitim kurslarında ders yılı boyunca eğitim ve öğretimin fiilen yapıldığı normal çalışma günleri için tabi olunan mevzuata göre kendilerine nöbet görevi devredilen ve bu görevi de fiilen yerine getirenler için verilir. Ek ders ücreti, belirli koşullara ve kesintilere bağlı değişmektedir.

2021 Ek Ders Ücretleri

Kesinleşen %6,02’lik Zam ve 2021 yılı için saat başına belirlenen ek ders ücretleri şu şekildedir:

UNVAN2021 Ocak Brüt Ek Ders

Kadrolu/Ücretli Öğretmen 23,22 TL

Sözleşmeli Öğretmen 23,22 TL

UNVAN2021 Ocak Net Ek Ders

Kadrolu/Ücretli Öğretmen 19,56 TL

Sözleşmeli Öğretmen 16,79 TL

Ek Ders Ücretinden Kimler Yararlanabilir?

Ek ders ücretinden yararlananlar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen haftalık 15 ders saat limitinin üzerinde ders veren eğitimcilerdir. Örgün eğitim kurumlarında mesleki eğitim kuruluşları da dahil olmak üzere, ilgili mevzuata uygun nöbet görevi devreden ve ek derslerde bulunan müdür yardımcısı ve kurum öğretmenlerine ek ders ücreti verilmektedir. Verilen ek dersin saati yine ilgili mevzuata göre haftalık 3 saati geçmemelidir. Haftalık zorunlu 15 saatin dışında sosyal etkinlik, sınav gözetmenliği gibi yerlerde bulunan eğitimcilere, ek dersin yapıldığı diğer koşullara bağlı olarak saatlik ek ücret verilmektedir.

2021 Ek Ders Ücreti Nasıl Hesaplanmaktadır?

Ek ders ücretinin hesaplanması 2021 yılı için Ocak’tan Haziran’a olan ilk 6 aylık periyot için ders saati başına belirtilen gösterge sayısının, 2021 yılının ilk yarısının belirlenen aylık katsayısıyla çarpılması ile bulunur. Aylık katsayısı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 2021 senesine ait toplu sözleşmede yer verilen kararlara göre belirlenmektedir. Ek dersleri için belirlenen aylık katsayıları şu şekildedir:

Gündüz eğitiminin geçerli olduğu kurumlarda aylık katsayı:140 Gece eğitiminin geçerli olduğu kurumlarda aylık katsayı:150

Ek ders ücretlerinin katsayıları bu şekilde belirlenmiştir. Hesaplanan ücretten ise iki adet vergi kesintisi yapılmaktadır:

Damga vergisi Gelir vergisi

Ek ders ücretinin net miktarı, aylık katsayıyla çarpılan miktardan belirtilen ek vergiler çıkarıldıktan sonra belirlenir. 2019 yılının Temmuz Haziran arası son 6 aylık periyotta oluşan enflasyon farkı da hesaplamalara katılmaktadır. Eğitimcinin almış olduğu ek ders ücretlerine göre gelir vergisi hesaplanmaktadır. Bu ve eğitimin diğer şartlarına bağlı olarak alınan ek ders ücreti değişmektedir.

Ek Ders Ücretleri Neye Bağlı Değişmektedir?

Ek ders ücretleri, bazı koşullara bağlı olarak değişim göstermektir. Farklı eğitim kurumlarında ders veren eğitimciler, eğitimin gündüz veya gece verilmesine bağlı olarak farklı ücretlere tabi tutulmaktadır. Bu ve bunun gibi etmenlerin etkili olduğu ders ücretlerini etkileyen diğer faktörler şunlardır:

Ek dersin, örgün ve yaygın olmayan bir eğitim kuruluşunda verilmemesi Ek dersin, ceza evi gibi özel sınıflarda verilmesi Ek dersin, milli eğitim tarafından belirlenen yetiştirme veya destek sınıflarında verilmesi Ek dersin, özel günlerde veya resmî tatil gibi tarihlerde verilmesi Ek dersin gündüz saatleri dışında verilmesi

Bu gibi faktörler ek dersin ücretlendirmesinde etkili olup, koşulların durumuna göre ek ders ücretinin yükseltilmesini veya azaltılmasını belirlemektedir.

Editör: TE Bilisim