Avrupa devletleri Tanzimat Fermanı’yla tanınan hakları yetersiz bulamalarının ardından Viyana’da toplanmıştı. Osmanlı Devleti ise yabancı devletlerin iç işlerine karışmasını önlemek amacıyla 1856 yılında yeni bir ferman yayınladı. Peki, Gayrimüslimleri küçük düşürücü ifadeler hangi resmi belge ile yasaklandı? İşte detaylar…

GAYRİMÜSLİMLERİ KÜÇÜK DÜŞÜRÜCÜ İFADELER HANGİ RESMİ BELGE İLE YASAKLANDI? İŞTE DETAYLAR…

Düşman devletlerin Osmanlı’nın iç işlerine karışmaması için 18 Şubat 1856 tarihinde Islahat Fermanı yayınlamıştı. Bu ferman ile birlikte Osmanlı’da gayrimüslimleri aşağılayıcı, küçük düşürücü ifadeler yasaklanmıştır.

Islahat Fermanı’yla Müslüman ve gayrimüslim Osmanlı tebaası arasında tam bir eşitlik sağlanmaya çalışıldı. Bütün Osmanlı vatandaşlarına devlet memuru olma yolu açılırken gayrimüslimlere askeri okullara gitme hakkı da verildi. Diğer yandan iltizam usulü ve sadece gayrimüslimlerden alınan cizye vergisi kaldırıldı. Herkesin gelirine göre vergi ödemesi ilkesi kabul edildi. Ayrıca gayrimüslimleri küçük düşürücü ifadelerin kullanılması yasaklandı. Bu arada, eşit haklar eşit yükümlülükler getirir, ilkesi gereği gayrimüslimlere askerlik yapma yükümlülüğü getirildi.

Islahat Fermanı’yla ile gayrimüslimlere patrikhanelerinde kendi meclislerini kurarak cemaatlerini ilgilendiren konularda karar alma ve bunları hükümetin onayını aldıktan sonra uygulama hakkı verildi. Bunun yanı sıra bulundukları yerlerdeki belediye ve il meclislerine üye olabilmelerinin yolu açıldı. Fermanla ülkedeki gayrimüslimlere ait kilise, okul, manastır ve hastane gibi binaların tamiri veya yenilerinin yapımı serbest bırakıldı. Ayrıca Osmanlı vatandaşı olan herkese banka, şirket, ticarethane vb. kurumlar kurarak ekonomik girişimlerde bulunma serbestliği getirildi. Yabancılara da Osmanlı topraklarında mülk edinebilme hakkı tanındı.

Editör: TE Bilisim