Gelir Vergisi Hesaplama

Gelir vergisi hesaplamak için, kişinin kazanç sağladığı bir işi menkul ya da gayrimenkul sahibi olması esastır. Kişinin sahip olduğu tüm kazançlar Gelir Vergisi Kanunu’nun 103. Maddesi uyarınca dikkate alınarak gelir vergisi miktarı hesaplanır.

Gelir Vergisi Ödemekle Yükümlü Kişiler Kimlerdir?

Gelir vergisi ödemenin zorunlu tutulduğu kişiler, ticari veya zirai yollarla kazanç sağlayan konut veya iş yeri sahibi olan ve sahip olduğu gayrimenkulden kazanç sağlayan kişiler gelir vergisi ödemek zorundadır. Gelir vergisi ödemekle yükümlü kişiler hukuki olarak ikiye ayrılır:

Tam Mükellef Kişiler: Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde ikamet etmekte olup, en az altı aylık bir süredir Türkiye içinde yaşayan, yurt içi veya yurt dışında iş sahibi olan Türk vatandaşlarıdır. Tam mükellef kişiler, yurt içi ve yurt dışı tüm kazançlarının toplamından vergilendirilirler. Dar Mükellef Kişiler: Türkiye Cumhuriyeeti içerisinde iş veya gayrimenkul sahibi olup yurt dışında ikamet eden kişilerdir. Bu kişiler sadece Türkiye sınırları içindeki kazançları üzerinden vergilendirilirler.

Bu kapsamda, gelir vergisini ilgili kişilerin gelir vergisi beyannamesi ile birlikte her mart ayının en geç 25’ine kadar ikametin bulunduğu ya da iş yerinin bulunduğu Gelir İdaresi’ne vermeleri gerekmektedir.

Gelir Vergisi Beyannamesi Nedir?

Gelir Vergisi Beyannamesi, kişinin sahip olduğu işin son bir yıldır yaptığı karı gösteren resmi belgedir. Vergilendirme yıllık kara ve kazanca göre yapıldığı için kişinin beyannameyi götürmesi zorunludur. Beyanname formuna Gelir İdaresi Daire Başkanlığı internet sitesi üzerinden ya da mobil uygulama üzerinden ulaşım sağlanabilir. Beyannamenin verilmesinin ardından kişinin yükümlü olduğu vergi hesaplaır.

Gelir Vergisi Ödeme Tarihleri Nelerdir?

Gelir vergisi ödeme zamanı, Gelir İdaresi Daire Başkanlığı tarafından iki eşit taksit olarak belirlenmiştir. Taksitlerden ilkinin en geç mart ayının sonunda, ikincisinin ise en geç temmuz ayının sonunda ödenmesi gerekmektedir. Ancak kişi basit usule tabi tutularak gelir vergisi veriyorsa ilk taksit şubat sonuna kadar ikinci taksit haziran ayının sonuna kadar verilir.

Basit Usule Tabi Tutulmanın Şartları ve Avantajları Nelerdir?

Basit usule tabi tutulmanın şartlarına uyan kişi gelir vergisi kapsamında sağlanan avantajlara sahip olabilir. Bunun için gereken genel ve özel şarlara uyması gerekir. Basit usule tabi tutulmanın genel şartları şunlardır:

Kendi işinde çalışıyor olmak Kiralanmış iş yerlerinde yıllık kira bedelinin Türkiye Cumhuriyeti içerisindeki büyükşehirlerde yıllık 11,000 TL’yi, diğer yerleşim yerlerinde yıllık 7,000 TL’yi aşmaması Mesleki durum sebebiyle gerçek usulde gelir vergisine tabi bulunmamak

Basit usule tabi tutulmanın özel şartları şunlardır:

Alım-satım için: alınan yerin yıllık alım tutarının 140,000 TL’yi, yıllık satış tutarının 220,000 TL’yi geçmemesi

Hizmet işi için: yıllık gayri safi milli hasılanın 70,000 TL’yi geçmemesi Hem alım-satım hem hizmet işi için: yıllık iş kazancının ve satışın 220,000 TL’yi geçmemesi

Basit usule tabi tutulmanın avantajları şunlardır:

Ticari yapılan kazanca yıllık 11,000 TL indirime sahip olma Engel sahibi indiriminden faydalanma Üç ay süresince geçici vergiden muaf olma Ücret, kira ve KDV beyannamesinden muaf tutulma Muhasebe defteri tutmanın kendi insiyatifinde olması

Gelir Vergisi Oranları Nelerdir?

Gelir vergisi oranı, gelire göre değişiklik gösterir. Kişi kendi gelirine göre olan gelir vergisi miktarını ödemekle yükümlüdür. 2021 yılı gelir vergisi oranları şu şekiledir:

Gelir AralığıGelir Vergisi Oranı (%)

22,000 TL’ye kadar % 15

22,000 – 49,000 TL arası %  20

49,000 – 120,000 TL arası % 27

120,000 – 600,000 TL arası % 35

600,000 TL ve üzeri % 40

Editör: TE Bilisim