Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi

Türkiye’nin gönül coğrafyasındaki bütün ecdat yadigarı tarihi yapıları imar eden Vakıflar Genel Müdürlüğü, Suriye Arap Cumhuriyeti’nde bulunan El Bab Ulu Camii’nin cemaat hasretine son verdi.

NASİPSE İLK CUMA BUGÜN

Suriye Arap Cumhuriyeti’nde bulunan El Bab Ulu Camii’nin 2016-2017 yıllarında DEAŞ tarafından bombalanarak ağır hasar almasının ardından, bölgede olaylar devam ederken Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce restorasyon çalışmalarına başlandı. Vakıf eser, genel müdürlükçe yaklaşık 15 milyon TL harcanarak ayağı kaldırıldı.

Bölgedeki iç savaşa rağmen yenileme çalışmaları tamamlanan El Bab Ulu Camii’de cemaat bugün ilk Cuma namazını kılacak. Vakıflar Genel Müdür Vekili Burhan Ersoy “Haziran 2017’de Gaziantep Bölge Müdürlüğümüz teknik personeli ile camii alanında yapılan incelemeler sonucunda, ecdat yadigarının ağır hasar görmüş olduğunu ve bazı bölümlerinin tamamen yıkılmış olduğunu tespit ettik. Vakıf eserin daha fazla zarar görmemesini ve metruk hale dönmemesini sağlamak amacıyla acil müdahale kararı aldık” sözleriyle nasıl yola çıktıklarını hatırlattı.

Mazimize sahip çıkıyoruz

Genel müdürlük 2008 yılından itibaren Osmanlı coğrafyasında bulunan ancak bugün ülkemiz sınırları dışında kalan 11 vakıf eserini ihya etti. El Bab Ulu Camii ile beraber bu rakam 12 vakıf eserine ulaşmış oldu. Genel müdürlük ayrıca Suriye Arap Cumhuriyeti sınırları içinde bulunan ve Zeytindalı Harekât Bölgesi’nde kalan; vakıf kayıtları arşivine göre vakıf ilişiği tespit edilen 2 vakıf eserin daha restorasyonu için çalışmalarını sürdürüyor.

Bunlardan biri Şeyh Hadid Bölgesinde bulunan 18. yüzyıl Osmanlı mimarisi örneği olup Ömer Bin Hattat Camii Vakfı’na kayıtlı Ömer Bin Hattat Camii ve diğeri ise, Halep’e 70 Kilometre mesafede bulunan Davut Nebi Aleyhisselam Makamı Vakfına kayıtlı Nebi Huri Makamı olarak anılan yapıdır.

BARIŞ VE SEVGİNİN SEMBOLÜ

“Yaşanan iç savaşın çirkin yüzüne karşılık, yüzyıllara direnmiş bu abidevi eseri, ateş altında süren bir restorasyon çalışmasıyla özgün niteliklerini koruyarak yeniden ayağa kaldırdık” diyen Ersoy “Ecdat yadigarının yeniden cemaatine kapılarını açmış olmasının mutluluğunu Suriyeli kardeşlerimizle paylaşıyoruz. El Bab Ulu Camii; vakıf konusunun, vâkıf olmanın, vakfetmenin, yani karşılıksız vermenin, barış ve sevginin devasa bir semboludür” mesajını verdi.

Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi

Editör: TE Bilisim