Makedonya’da 2014 yılında kurulan muhafazakâr BESA Hareketi, girdiği ilk genel seçiminde 5 milletvekili elde ederek dikkatleri çekti. Koalisyon görüşmelerinde önemli bir aktör haline gelen BESA Hareketi Genel Başkanı Bilal Kasami, 11 Aralık’ta yapılan erken genel seçimi ve elde ettikleri sonucu değerlendirdi. Seçimde hiçbir siyasi oluşumun tam manasıyla kazanamadığı göz önüne alındığında ülkeyi yeni bir seçime götürecek geçici hükümetin kurulması gerektiğini belirten Kasami, seçimde bazı bölgelerde çeşitli usulsüzlüklerin de yapıldığını savundu. Kasami, seçim öncesinde doğrudan BESA Hareketine yönelik baskılara rağmen elde ettikleri sonuçtan memnun olduklarını söyleyerek, seçmenin oy verme hakkının ihlal edilmemesi için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Bazı seçim bölgelerinde yapılan usulsüzlükler nedeniyle iki milletvekili kaybettiklerini ifade eden Kasami, “Bundan en çok biz zarar gördük. Bu iki milletvekilini geri kazanmak için yapacağımız yasal başvurular üzerinde güçlü bir şekilde çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Geçici hükümet seçeneği

11 Aralık’taki erken genel seçimin ardından ülkede geçici hükümet kurularak seçimlere gidilmesi gerektiğini savunan Kasami, şunları kaydetti: “Bu seçimin, Makedonya’daki ağır krizin ardından ülkeyi uzun vadeli ekonomik ve toplumsal istikrara götürecek bir geçiş köprüsü olması gerektiği kanaatindeyim. Bu nedenle Makedonya’nın ve vatandaşlarının karşılaştığı tüm bu başarısızlıklardan sonra BESA Hareketinin geçici hükümet kurulması teklifinin değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Geçici hükümet, Makedonya’yı normale döndürecek yeni seçimin yapılması için ülkeyi hazırlayacak.”

BESA olmasaydı başka partilere oy vereceklerdi

Kasami, BESA Hareketi’nin siyaset sahnesine “Makedonya’yı ve Arnavutlar’ı kurtarmak” amacıyla çıktığını ve bunu mümkün olduğunca başardığını vurgulayarak, “BESA Hareketi siyaset sahnesine çıkmasaydı Arnavutlar çoğunlukla hazır olmadığını düşündüğümüz başka bir seçeneğe oy verecekti. Bu nedenle BESA Hareketinin Makedonya’yı ve Arnavutları kurtardığı kanaatindeyiz” dedi. Seçimde iki milletvekili elde eden Arnavut Demokratik Partisi (PDSH) Genel Başkanı Memduh Thaçi’nin, BESA ile ittifaka hazır olduklarına ilişkin açıklamasını da değerlendiren Kasami, ülkedeki tüm halkların eşitliği için verdiği mücadelede kendilerine destek oldukları için PDSH ve Genel Başkanı Thaçi’ye teşekkür etti. Kasami, “Bu yolculuğumuzda bize destek veren herkese minnettarız. Onları birer partner olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı. BESA Hareketinin Türkiye’ye yakınlığına ilişkin söylemlere de değinen Kasami, “Kendi ideolojik temelleri Rusya’ya, komünizme, Marksizm-Leninizme dayanan kesimlerin bizi bu şekilde suçlaması gerçekten ahlaksızca. Ancak siyasette her şey mümkün. Bu kesimler de siyasetin verdiği bu hakkı kullanarak, gerçekte Makedonya’daki Arnavutların tek yerli, özgün ve özerk siyasi oluşumu olan BESA Hareketi’ni suçluyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilisim