Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Maksimalist ve şımarıkça talepleri nedeniyle Ege ve Akdeniz’de gerginliğin bir türlü dinmemesine neden olan Yunanistan’da çaresizik gittikçe artıyor. Türkiye karşıtı siyasetini sürdürebilmek için Ankara’nın karşısında durabileceğini düşündüğü herkesle anlaşmalar imzalama yoluna giden Atina’nın bu tutumuna içeriden eleştiri geldi. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Vima, Yunanistan’ın Mısır ile imzaladığı münhasır ekonomik alan anlaşmasının ülkenin çaresizliğini artırdığını savunan bir yazı yayınladı.

MISIR’LA ANLAŞMA ÇIKMAZA SOKTU

Söz konusu yazıda, geçtiğimiz yılın Kasım ayında imzalanan Türkiye-Libya Mutabakatı’na alternatif oluşturmak için İtalya ve Mısır ile acele bir şekilde münhasır ekonomik alan (MEB) anlaşmasına gidildiğine, tavizler verildiğine, Mısır ile yapılan anlaşmada Yunan egemenlik alanının belirsizliğe itildiğine dikkat çekildi. Bu eleştiri, söz konusu anlaşmanın Türkiye-Libya Mutabakatı’ndan farklı olarak, Yunanistan ile Mısır’ın egemenlik sınırının nerede başlayıp nerede bittiğini açıklığa kavuşturmamasından, sadece iki ülke arasındaki sözde kıyı şeridini belirlediğini savunmasından kaynaklanıyor.

“AB KARŞISINDA ÇARESİZ KALDIK” ELEŞTİRİSİ

Oysa Türkiye ve Libya arasındaki mutabakat, ülkelerin egemenlik sahalarının nerede başlayıp nerede bittiğini açık bir şekilde ortaya koyuyor, belirsizlik çıkacak hiçbir alan bırakmıyor. Gazete, Mısır ile MEB imzalamakta çok geç kalındığını da ifade ediyor. Bu eleştiri “Diyelim ki sorunlu dahi olsa Mısır ile MEB imzalayacaktık, bunu niçin Türkler’in Libya ile yasadışı mutabakatı imzalamasının hemen ardından yapmadık? Niçin 9 ay bekledik? Böyle oluyor çünkü Türkiye karşısındaki korkumuz, bizi hata yapmaya zorluyor. Mantıksızca hareket ediyoruz. Eğer Türkler’in hemen ardından Mısır ile anlaşmayı yapsaydık Türkler’in mutabakatının meşruluk kazanmasını da önlemiş olacaktık. Şimdi ise Avrupa Birliği’nden destek istiyoruz ancak Mısır ile MEB anlaşmamız henüz kabul edilmiş bile değil. Bu şartlar altında çaresiz bir şekilde Türkler’e yaptırım getirilmesi için AB’de bastırıyoruz” sözleriyle dillendirildi.

GÖZLERİNİ 28’İNCİ BOYLAMA DİKTİLER

Mısır ile Yunanistan arasında yapılan deniz sınırlarını belirleme anlaşmasının sahası 26 ve 28’inci boylamlar. Vima gazetesi, Yunanistan’ın 28’inci boylamın doğu bölgesinde de sözde Yunan münhasır ekonomik alanının edilmemesini sorguluyor. Atina’nın dayattığı oldubitti tezlerinin hayata geçmesini “egemenlik hakkı” diye sunan gazete, bu hedefe ulaşmak için 28’inci boylamın doğusunda da bir an önce bu ilanın yapılması gerektiğini vurguluyor.

Editör: TE Bilisim