2000’li yıllarda Avrupa Merkez Kuvvetleri Komutanlığı’nda komutan yardımcısı olarak görev yapan ABD’li eski Hava Kuvvetleri Generali Chuck Wald, ülkesinin İncirlik üssündeki nükleer silahlarını İtalya’ya taşıması gerektiğini söyledi.

Bloomberg’e konuşan Wald, Türkiye’nin ABD’nin DEAŞ’a karşı İncirlik’ten askeri operasyonlar gerçekleştirmesine izin vermediğini öne sürerek 2En nihayetinde, bir yıl süren bir teşvikin ardından Türkler gönülsüzce kabul etti. Fakat operasyonların durdurulması yolunda ara sıra gelen talepleriyle uğraşmak zorunda kaldık” ifadesini kullandı

BARIŞ PINARI HAREKATI’NDAN RAHATSIZ

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde terör unsurlarına karşı başlattığı Barış Pınarı Harekâtı’na gönderme yapan Wald, “Sonuç itibarıyla, Türkiye’nin hamleleri, ABD ve NATO güçlerinin İncirlik’te kalıp kalmamasına ilişkin ciddi sorular doğuruyor” ifadesini kullandı.

İTALYA’YI ADRES GÖSTERDİ

İncirlik’teki silahların nereye yerleştirilebileceği yönündeki bir soru üzerine Wald “Birkaç yıl önce bir gazeteye DEAŞ’ın yenilmesi ve ülkeden çıkarılması kapsamında, Irak’ta, bilhassa Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin kontrolündeki topraklarda, yeni bir hava üssü inşa edilmesiyle ilgili bir fikir yazısı yazdım. Türkiye’de bulunan İncirlik’teki nükleer imkânlar Washington için kaygı nedeni. Türkiye-Rusya yakınlaşması dikkate alındığında, o silahların yerini ivedilikle değiştirmek zorundayız. İdeal olarak, yeni evleri bir Avrupa toprağı olmalı. Bir seçenek İtalya’daki Aviano Hava Üssü’dür. Lojistik bakış açısından bu çok zor olmamalı” dedi.

YUNANİSTAN’A DA GÖZ KIRPTI

İncirlik’in ABD’nin 39’uncu Kanat Komutanlığı’na da ev sahipliği yaptığını hatırlatan General Wald, “Bu güçlerin de yeri değiştirilmeli. Halihazırdaki alternatifler Kıbrıs ve Yunanistan. Bilhassa Yunanlar, son birkaç yıldır daha derin bir ABD askeri varlığı için haykırıyor ve giderek artan bir şekilde NATO içinde daha önemli bir rol istediklerini gösteriyorlar. Bu nedenle 39’uncu Kanat Komutanlığı’nı Yunan topraklarına yerleştirerek, bir taşla iki kuş vurulmuş olacak” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim