Cumhurbaşkanı Erdoğan, 37. kuruluş yıl dönümü için gittiği Kıbrıs’ta, Akdeniz’de Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs’ın hak ve menfaatlerini yok sayanlara kötü haberi verdi. Erdoğan, adada çözümün iki devletli yöntemden geçtiğini belirterek, “Bugün Kıbrıs’ta iki ayrı halk, iki ayrı devlet vardır” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 37. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla geldiği KKTC’de, Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki Resmi Geçit Töreni’nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında, Kıbrıs Türklerinin bağımsızlık yolunda verdiği mücadeleyi ve gelinen noktaya değinerek, “Varlıklarına yönelik sayısız saldırıya rağmen Kıbrıs Türkleri, hamdolsun kendi topraklarında başı dik, onurlu ve özgür bir şekilde yaşıyor. Onca zulme, işkenceye, ihanete rağmen, mücadele sancağımızı asla yere düşürmedik. Mücahitlerimizin ve Mehmetçiğin destansı mücadelesiyle zafere ulaştık” ifadelerini kullandı.

“GÜNEY KIBRIS ALDANACAĞINI BİLMELİ”

Kıbrıs meselesinin Kıbrıs Türk halkının meşru haklarını, güvenliğini temin edecek şekilde sürdürülebilir çözüme kavuşturulmasının öncelikleri olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akdeniz’de ve adada Kıbrıs Türkünü yok sayan hamlelere yönelik, “Bugün Kıbrıs’ta iki ayrı halk, iki ayrı devlet vardır. Egemen eşitlik temelinde iki devletli çözümün müzakere edilmesi gerekiyor” dedi.

Eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Tatar’ı Güney Kıbrıs’a şikayet etmesine ilişkin sert ifadeler kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kuzey Kıbrıs’ta yaşayıp da kendi Cumhurbaşkanını Güney Kıbrıs’ın başındaki sözde yöneticilere şikayet edenlerle Güney Kıbrıs güç devşireceğini zannediyorsa aldandığını ve aldanacağını bilmelidir” diye konuştu.

“OYUNLARA TAHAMMÜLÜMÜZ KALMADI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz’deki her türlü dışlamaya yönelik sürdürülen hidrokarbon arama faaliyetlerine ilişkin, “Garantör ülke olarak bizim de KKTC’nin de diplomasi oyunlarına artık tahammülümüz kalmamıştır. Doğu Akdeniz’de ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin adil bir şekilde yer almadığı hiçbir denklem barış ve istikrar üretemez” diye konuştu. Erdoğan, Maraş’ta atılan adımın amacının yeni mağduriyetler oluşturmak değil, bilakis mevcut mağduriyetlerin giderilmesini sağlamak olduğunu söyledi. Ayrıca, KKTC’ye su temini projesinin ardından doğalgaz ve Türkiye’den deniz altından gidecek şekilde elektrik müjdesi verdi.

Editör: TE Bilisim