Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan’ın el-Ula kentinde bugün düzenlenen 41. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi hakkında yazılı açıklama yaptı.

“İHTİLAFIN ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASINI TEMENNİ EDİYORUZ”

Açıklamada, KİK Zirvesi’nin sonucuna ilişkin, “Körfez ihtilafının çözümü yolunda ortak bir irade serdedilmesi ve Katar ile diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edileceğinin açıklanması memnuniyet vericidir. Zirve sonucunda KİK üyeleri ile Mısır tarafından imzalanan El-Ula Bildirisi’nin ihtilafın nihai çözüme kavuşturulmasını sağlamasını temenni ediyoruz.” ifadeleri yer aldı.

Türkiye’nin, KİK’in birlik ve dayanışmasına önem atfettiği belirtilen açıklamada, “Türkiye, Körfez ülkeleri arasında güvenin yeniden tesisiyle stratejik ortağı olduğumuz KİK ile kurumsal iş birliğimizin ilerletilmesi için çaba göstermeye hazırdır.” değerlendirmesinde bulunuldu.

KÖRFEZ KRİZİNİ SONLANDIRAN 41.KİK ZİRVESİ

Suudi Arabistan’ın Ula kentinde gerçekleştirilen 41. KİK Zirvesi’nin sonuç bildirgesi liderler tarafından imzalanmıştı.

Zirvenin en dikkat çeken misafirlerinden Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani’yi, ev sahibi Suudi Arabistan’ın en üst düzey isimlerinden Veliaht Prens Muhammed bin Selman havalimanında karşıladı. İki lider, Kovid-19’a rağmen sarılarak samimi bir fotoğraf verdi. Suudi basınında çıkan haberlere göre, Veliaht Prens Bin Selman, Katar Emiri’ni karşılama sırasında “Selam, selam. Suudi Arabistan Krallığı’nı nurlandırdın.” ifadelerini kullandı.

Zirveye, Bahreyn heyeti adına Veliaht Prens Selman bin Hamed bin İsa Al Halife, Umman adına Başbakan Yardımcısı Fahd bin Mahmud Al Said, Kuveyt’ten Emir Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) ise Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid katıldı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve Orta Doğu Özel Danışmanı Jared Kushner’ın yanı sıra Katar’a yönelik ambargoya katılan Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükri de zirvede hazır bulunan isimler arasında yer aldı.

Editör: TE Bilisim