Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de haklarını Yunan oldubittilerine kurban etmemek için verdiği mücadele, Yunanistan ve en büyük müttefiği Fransa’nın canını sıkmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Atina’ya desteğini her fırsatta en güçlü şekilde dile getirirken, iki ülke Girit adası açıklarında askeri tatbikat gerçekleştirdi. Macron, Doğu Akdeniz’de Fransız askeri varlığını artıracaklarını açıkladı. Yunanistan medyası Fransa’yı “Türk barbarlığına karşı kurtarıcı” şeklinde lanse ederek başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa Birliği ülkelerinin Yunanistan’a gereken desteği vermediğinden yakındı. İktidara yakın gazetelerden Kathimerini ve Ethnos, Avrupa Birliği’nin gerçekten bir birlik olduğunu göstermek için bundan daha iyi bir fırsat bulamayacağını öne süren haberler yaptı. Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, kişisel Twitter hesabından Macron’un destek açıklamalarını coşkuyla paylaşarak Türkiye’ye “Arkamızda Fransa var” mesajını vermeyi sürdürdü.

LOBİLERDEN TRUMP’A YAPTIRIM BASKISI

Ancak Yunanistan-Güney Kıbrıs ikilisinin maksimalist emellerini bölgede nüfus sahibi olabilmek için destekleyen Fransa’ya ABD’den uyarı geldi. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jonathan Hoffman, Yunanistan ve Fransa deniz kuvvetlerinin Akdeniz’in doğusunda ortak tatbikat üzenlemesinden endişe duyduklarını belirtti. Fransa ve Türkiye’nin NATO içinde son derece önemli müttefikleri olduğunu kaydeden Hoffman, “Gerilimin azalmasını istiyoruz. Savaş gemilerini veya uçaklarını kullanma ihtiyacını öngörmeyen çözüm bulmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. ABD, Yunan kanadının maksimalist iddialarına karşı temkinli gibi dursa da, Ermeni ve Yunan lobilerinin desteklediği senatörler, Oruç Reis sismik araştırma gemisi nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulaması için Başkan Donald Trump’a baskı yapmayı sürdürüyor.

TWİTTER’DA “BİZİ SATACAKLAR” PROPAGANDASI

Öte yandan ABD’nin Türkiye ile Yunanistan arasında kalması durumunda Ankara’yı seçeceği öngörüsü, Yunanistan’da dillendirilmeye devam ediyor. Twitter’da askeri kaynaklara yakın Yunan hesapları “ABD bizi satacak” komplo teorisini yayarak halkta korku oluşturuyor.

Editör: TE Bilisim