NACE kodu nedir 2021? NACE kodu listesine nasıl ulaşırım? soruları merak konusu oldu. Bir iş fikri buldunuz ve tüm sermayenizle beraber şirket kurmaya karar verdiniz. İşte tamda bu noktada sizler için bazı zorluklar bekliyor. Bu zorluklardan birisi de “NACE” kodudur. Bu nokta birçok yatırımcı bu koda ilişkin araştırma yapmaya başlar. Peki, NACE kodu nedir 2021? NACE kodu listesine nasıl ulaşırım? Haberimizin içerisinden NACE koduna ilişkin detaylara ulaşabilirsiniz.

NACE KODU NEDİR?

Meslek grupları için bir kodlama sistemi olan “NACE”nin açılımı “Nomenclature des Activités Économiques dans la Communauté Européenne” şeklindedir yani Türkçeye çevrildiğinde anlamı Avrupa Birliği’nde Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması’dır. Bunun anlamı ise yeni bir işyeri açarken işyerini Ticaret Odası’na kaydettirmeden önce mutlaka NACE kodunu öğrenmeniz gerekmektedir. Doğru NACE kodunun belirlenmesinin ardından işyeri veya şirketiniz tehlike sınıfı da bu göre tespit edilebilir. İş sağlığı ve güvenliği kanunu sonrasında oluşan tehlike sınıfları da işyeri NACE kodu ile belirlenir.

NACE kodunu belirlemek için,

Güncel İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi‘ni kontrol etmelisiniz. Bunu gerçekleştirirken muhasebeciniz veya mali müşavirinizden destek alabilirsiniz.

İş yerleri, tehlike sınıfına göre 3’e ayrılır. Bu sınıflar şu şekildedir;

Tehlikeli:İmalat, kesme, boyama, servis gibi işlerin yapıldığı iş yerleri. Az tehlikeli:Büro hizmetleri, gıda, perakende alışveriş gibi iş yerleri. Çok tehlikeli: İnşaat, maden, tersane gibi işlerin yapıldığı iş yerleri.

NACE kodu, iş yerinin faaliyetlerinin tehlike derecesini ortaya koyduğu için ticari faaliyetlerini başlatmak isteyen veya halihazırda ticari faaliyeti bulunan herkesin bu kodu öğrenmesi gerekir.

NACE KODU LİSTESİNE NASIL ULAŞIRIM?

NACE Kodu, 19.1.2005 tarihli ve 25705 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış bulunan Odalarda/Ticaret Borsalarında Mesleklerin Gruplandırılması hakkındaki yönetmeliklerin 03.06.2012 tarihli ve 29312 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış değişik geçici 3üncü maddeleri uyarınca, bağlı oda ve borsa üyelerinin faaliyet kodlarının ve buna bağlı olarak meslek gruplarının belirlenmesi görevi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) verilmiştir.

Tehlike sınıfı Bakanlığın yayınladığı tehlike sınıfları tebliğine göre belirlenmektedir. Buraya tıklayarak tebliği indirebilirsiniz ve liste içinde kodunuzu aratarak tehlike sınıfınızı öğrenebilirsiniz.

Business man working at office with laptop, tablet and graph data documents on his desk

Editör: TE Bilisim