Maske cezaları iptal mi 2021? Maske cezaları ödenmezse ne olur? soruları vatandaşlar tarafından sıkça araştırılıyor. Koronavirüs tedbirleri kapsamında Türkiye’de açık alanda sigara içme, sosyal mesafe, maske kullanımı ya da sokağa çıkma kısıtlaması birçok önlem alındı. Bu kısıtlamalar uymayan vatandaşlara para cezası kesildi. İhlaller üzerine kesilen para cezalarını ödemek istemeyen vatandaşlar ise sık sık cezaların ne zaman iptal edileceğini araştırıyor. Peki, Maske cezaları iptal mi 2021? Maske cezaları ödenmezse ne olur?

MASKE CEZALARI İPTAL Mİ 2021?

Sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal cezasına itiraz eden vatandaşlar, mahkeme tarafından haklı bulundu ve cezaları düşürüldü. Koronavirüs sebebiyle getirilen sokağa çıkma kısıtlamasına uymayan vatandaşlara verilen cezalar mahkeme tarafından iptal ediliyor.

Mahkemeler ceza iptal kararlarının gerekçesi olarak, sokağa çıkma kısıtlamasının öngörülebilir olmamasını gösterdi. Gelir İdaresi Başkanlığı ise yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele önlemleri kapsamındaki sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal edenlere verilen cezaların, borçları yapılandırma kanunu kapsamında yer almadığını bildirdi.

Bir ilde polisin sokağa çıkma yasağını delen vatandaşa 789 TL para cezası kesmesi ve vatandaşın konuyu yargıya taşımasının ardından 5. Sulh Ceza Hakimliği Hıfzıssıhha Kanunu’na göre idari para cezalarının kolluk kuvvetleri tarafından kesilemeyeceği belirtilerek kesilen para cezası iptal edilmiş ve vatandaş haklı görülmüştü. Konuyla alakalı Avukat Osman Talha Yıldız “Polisin ceza kesebilmesi için yasal düzenleme yapması gerekiyor, aksi taktirde cezaya yasal süre içinde itiraz edilmesi durumunda kesilen cezaların iptal edilebilir”

MASKE CEZALARI ÖDENMEZSE NE OLUR?

Koronavirüs tedbirleri kapsamında Türkiye’de sosyal mesafe, maske kullanımı ya da sokağa çıkma kısıtlaması gibi çeşitli önlemler uygulanıyor. Kurallara uymayanlar çeşitli yaptırımlarla karşılaşıyor. İhlaller üzerine kesilen para cezalarını vatandaşların belirli zaman aralıklarında ödememesi halinde, faiz işlemeye başlıyor ve ödenmesi gereken meblağ artıyor.

Editör: TE Bilisim