Diriliş Postası Muhabiri Sümeyye Aksu/Ankara

İstanbul’da vatandaşların yoğun tepkisini çeken ve şikâyet yağmuruna doğalgaz tutulan doğalgaz faturaları için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu(EPDK) harekete geçti. Adeta salgın fırsatçılığı yapılarak şişirildiği iddia edilen faturalar incelenecek. İstanbul’da vatandaşları isyan ettiren doğalgaz faturaları incelemeye alındı. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, İstanbul’da gelen şikâyetler üzerine doğalgaz faturalarına inceleme başlatıldığını belirterek, “Gelen şikâyetlere baktığımızda mevzuata aykırı sürelerde fatura düzenlendiğini tespit ettik. Bu durum haliyle vatandaşlarımızın faturasını oldukça yükseltmiş. Derhal soruşturma başlattık, gerekeni yapacağız” dedi.

SALGIN FIRSATÇILIĞI İLE FATURA ŞİŞİRMEYE SORUŞTURMA

EPDK tarafından Kovid-19 Salgını sürecinde karantina bölgeleri için kıyasen fatura uygulamasına geçildiğini hatırlatılarak, Türkiye’nin büyük bölümünde elektrik ve doğalgaz faturalarının düzenlenmesi için sayaçların okunabildiğine dikkat çekildi.

İstanbul’da ikamet eden doğalgaz abonelerinden yoğun şekilde gelen yüksek fatura şikâyetlerinin tek tek incelendiği ve İGDAŞ’a mevzuata aykırı sürelerde abonelere fatura düzenlendiğinin tespit edildiğinin altı çizildi. Doğalgaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre abonelere kesilecek faturaların kapsamının ortalama 25 günden az 35 günden fazla olmaması gerektiği belirtilerek, İGDAŞ’ın vatandaşlara 40-45 günlük fatura kestiği vurgulandı.

EPDK Başkanı Yılmaz, İstanbul’da yaşayan vatandaşların doğalgaz faturalarıyla ilgili şikâyetlerini kuruma iletebileceklerini belirterek, “Faturalarla şüphesi olan, kurumumuzun internet sitesi üzerinden bize başvursun. Şikâyetleri tek tek inceliyor ve gerekli adımları atıyoruz” ifadelerini kullandı.

EPDK’DAN İGDAŞ’A FATURA SORUŞTURMASI

EPDK Başkanı Yılmaz, sayaçların okuma sürelerinin belli olduğunu belirterek, bütün şirketlerin sorumluluklarını bilmesi, titizlikle görev yapması gerektiğine değindi. Yılmaz, “Sayaçları okurken faturaları düzenlerken tüketicinin kafasında soru işareti oluşturursanız, vatandaşı mağdur ederseniz el birliği ile bugünlere getirdiğimiz koskoca bir sektöre zarar verirsiniz. EPDK olarak bu konuda çok hassasız. Dağıtım şirketleri 25 yıldır, biz de kurum olarak 18 yıldır bu işin içindeyiz. Bundan sonra da tekrarlanmamasını, uzun yıllara dayalı güvenin zedelenmemesini umuyoruz” dedi. Salgın sürecinde vatandaşın mağdur edilmesine, sektöre halel gelmesine asla müsaade etmeyeceklerini belirten Yılmaz, özel şirket veya belediye iştiraki fark etmeden gerekeni yapacaklarını bildirdi. Yılmaz, “Vatandaşımız rahat olsun, bize güvensin. Onlara bir cep telefonu, bir mail kadar yakınız. İGDAŞ soruşturması sonucunda da kurulumuz mevzuata aykırılığı sabit görürse gerekli yaptırımları uygulayacağız” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim