Ticari krediler sınıfında esnaf kredileri KOBİ krediler olarak da bilinir. Esnaf kredisinden Esnaf ve Sanatkarlar Odası üyeleri faydalanabilir.  ihtiyaca, türüne ve faizine göre çeşitlendirilmiştir. Esnaf kredisi çeşitleri şu şekilde sıralanır:

Esnafa Destek Kredisi Esnaf Kefalet Kredisi KOSGEB Destek Kredisi Girişimci Destek Kredisi

Esnafa Destek Kredisi Nedir?

Esnafa destek kredisi, esnaf ve küçük işletme sahipleri için uygulanan kredi türüdür. Bu krediye sahip olmak isteyen esnaflar 36 aya varan vade ve 250,000 TL’ye kadar çekebildikleri krediyi eşit tutardaki taksitlerle ödemekle yükümlüdür. Sigorta ve ürünü olmadan esnafa destek kredisi almak isteyen kişiler ilk üç ay ödeme yapmazlar. Ancak taksit tutarları sigorta ve ürün satışı olarak esnafa destek kredisi alanlara göre daha fazla olarak belirlenir.

Esnaf Kefalet Kredisi Nedir?

Esnaf kefalet kredisi, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi desteğiyle alınan esnaf kredisidir. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi üyelerinin fayalanabildiği esnaf kefalet kredisi için gereken şartlar şunlardır:

Esnaf veya sanatkar siciline sahip olmak

İkamet adresinin veya iş adresinin kooperatif bölgesinde bulunması Aynı anda birden fazla Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’ne üye olmamak

Bu şartları sağlayan kişiler esnaf kredisi kapsamında esnaf kefalet kredisinden faydalanabilir. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi üyesi olmak için ise gereken şartlar şunlardır:

Elden teslim edilen aidat ücreti Başvuru dilekçesi Vergi levhası

Üye olmak isteyen kişi bu belgeleri götürerek üyelik işlemini yapabilirler.

KOSGEB Destek Kredisi Nedir?

KOSGEB destek kredisi, küçük ve orta ölçekli işletmeleri geliştirme ve destekleme amacıyla ortaya çıkan kredi türüdür. Faizsiz destek paketi olarak da bilinir. Her bankanın vermediği KOSGEB kredi hizmeti veren bankalar şu şekilde listelenir:

Akbank Ziraat Bankası Türkiye İş Bankası Denizbank Yapı Kredi Qnb Finansbank Vakıfbank Halkbank Garanti

2021 yılında bu 9 banka KOSGEB hizmeti vermektedir. KOSGEB kredi hizmetine başvurmak için gerekli şartlar ise şunlardır:

Kobi’ye KOSGEB kaydı yaptırmış olmak Bu hizmetten daha önce yararlanmamış olmak Devlet desteği kullanmış olmak

Bu şartları sağlayan kişiler KOSGEB hizmeti alabilirler.

Girişimci Destek Kredisi Nedir?

Girişimci destek kredisi, yeni bir işletme için sunulan kredi hizmetidir. Kişinin tecrübesine, eğitim düzeyine ve istediği miktara göre çeşitlendirir. Girişimci destek kredileri şunlardır:

Genç Girişimci Kredisi: Devlet desteğinin yanında + 10,000 TL hibe verilen 18 yaşını aşmış kişilere teşvik kredisidir. Genç girişimci kredisinden faydalanmak için gereken şartlar şu şekilde sıralanır: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

Adli sicil kaydı bulunmamak 30 yaşın altında erkek olmak 18 yaşın üstünde kadın olmak dereceden şehit akrabası olmak Gazi olmak % 40 ve üzeri engel raporuna sahip kişi olmak Küçük İşletme Girişimci Kredisi: Devlet desteğinin yanında 50,000 TL ile 100,000 TL arası limitle verilen 36 aya kadar vadelendirilen kredi hizmetidir. İşletmenin büyüklüğüne göre 3, 6, 9 ya da 12 ay ödemesiz kredi hizmeti işletmenin mevcut mali değerini değil iş planlarını esas alır. Kadın Girişimciler Kredisi: 18 yaşını doldurmuş olup işletme sahibi olmak isteyen kadınlara verilen hizmettir. Ödeme olarak diğer kredilerden farklılıklar gösterir. POS cihazıyla ödeme imkanı ya da tahsis masrafında % 50 indirim uygulaması yapar. Dış ticaret yapacak olanlara özel fiyatlandırma sistemi sunan esnaf kredisi uygulamasıdır.

Editör: TE Bilisim