Mısır polisi Kahire’deki Anadolu Ajansı’nın ofine baskın düzenledi. Gerçekleştirilen baskında 1’i Türk vatandaşı, 4 çalışanı gözaltına alındı. Kaynaklar gözaltına alınan AA çalışanlarının nereye götürüldüğünün bilinmediğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı, AA’nın Kahire Bürosu’na Mısır güvenlik güçlerince baskın düzenlenmesi ve çalışanlarından bazılarının gözaltına alınmasını kınadı.

“DERHAL SERBEST BIRAKILMASINI BEKLİYORUZ”

Dışişleri Bakanlığı olayla ilgili yaptığı açıklamada “Mısır makamlarından AA’nın gözaltına alınan ve biri vatandaşımız olan çalışanlarının derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ayrıca “Bu pervasız tutumda basın özgürlüğünde hassas görünen Batılı ülkelerin Mısır’daki ihlallere göz yummasının payı bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, AA Kahire ofisi çalışanlarının gözaltına alınmasıyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığına çağrılan Mısır’ın Ankara’daki maslahatgüzarına Türkiye’nin tepkisi iletildi.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY’DAN “GEÇMİŞ OLSUN” TELEFONU

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AA Kahire ofisine düzenlenen baskın dolayısıyla Genel Müdür Şenol Kazancı’yı arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: GEREKLİ TEMASLARDA BULUNUYORUZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN Türk canlı yayınında AA Kahire ofisine Mısır güvenlik güçlerince baskın düzenlenmesi ve çalışanlarından bazılarının gözaltına alınmasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Söz konusu olaya ilişkin gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“AA Genel Müdürümüz Şenol Kazancı ile daha olayın ilk geliştiği andan itibaren temas halindeyiz. Daha önce de böyle tacizler, yıldırmalar olmuş. Özellikle AA’da çalışan yerli insanlara yönelik olduğunu da görüyoruz. Ama neticede kimin olduğu önemli değil, AA’ya Mısır polisinin böyle bir baskın yapması kabul edilebilir değil. Açıklamamızı da yaptık. Gerek Mısır’ın buradaki misyonu nezdinde gerekse Kahire’deki Büyükelçiliğimiz gerekli temaslarda bulundular. Kötü muamele yok edindiğimiz bilgiye göre ama gözdağı veriyorlar. Özellikle Cumhurbaşkanımızın, Mursi’nin ölümüyle ilgili soruşturma gerektiğini vurgulayınca Mısırlılar agresif olmaya başladı. Son günlerde (Libya’da) ateşkes konusunda Rusya ile katettiğimiz mesafe ya da çabalarımız artınca Mısır’ın biraz daha agresifleşmeye başladığını görüyoruz.”

Çavuşoğlu, olayın kabul edilebilir olmadığını yineleyerek, “İnsan hakları, basın özgürlüğü konusunda herkese ders vermeye çalışan Batılıların, kullanabildikleri ülkelerde bu tür şeyler olduğunda hiç sesi çıkmıyor. Türkiye’de böyle bir şey olsaydı bütün dünya ayağa kalkardı. Dünyadan şu ana kadar herhangi bir tepki olduğunu görmedik maalesef ama süreci yakından takip ediyoruz.” diye konuştu.

ULUSLARARASI BASIN ENSTİTÜSÜNDEN KINAMA

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Hukuk Birimi Müdürü Ravi R. Prasad, Mısır polisinin Anadolu Ajansının (AA) Kahire ofisini basarak 4 çalışanı gözaltına almasına sert tepki göstererek, “AA ve kurum mensubu gazetecilere yönelik Mısır emniyet güçleri tarafından yapılan küstah saldırıyı şiddetle kınadığını” bildirdi.

Merkezi Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan IPI’dan yapılan yazılı açıklamada, Mısır polisinin AA’nın Kahire ofisini basarak 1’i Türk, 3’ü Mısırlı 4 gazeteciyi gözaltına aldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, gazetecilerin gözaltına alınma nedenlerinin bilinmediği ve hali hazırda AA çalışanlarının nerede tutulduğuna ilişkin bir bilgi paylaşımında bulunulmadığı bildirildi.

Açıklamada sözlerine yer verilen IPI’nın Hukuk Birimi Müdürü Ravi R. Prasad, Mısır polisinin tutumuna ilişkin “Uluslararası Basın Enstitüsü, Anadolu Ajansı ve gazetecilerine yönelik Mısır emniyet güçleri tarafından yapılan küstah saldırıyı şiddetle kınıyor.” ifadesini kullandı.

Prasad ayrıca, “Kahire yönetimi 4 gazeteciyi derhal serbest bırakarak gözaltına alma nedenini de açıklamalıdır.” çağrısında bulundu.

Türk Dışişleri Bakanlığının Mısır’a gösterdiği tepkiye yer verilen açıklamada, Mısır’ın 2014’ten itibaren basına yoğun baskı uyguladığı, halihazırda 61 gazetecinin Mısır hapishanelerinde tutulduğu bilgisi de paylaşıldı.

“20 SAAT OLDU HİÇBİR ŞEY BİLMİYORUZ”

AA Genel Müdürü Şenol Kazancı “Mısır Makamları, AA çalışanlarını derhal serbest bırakmalı” açıklamasını yaptı.

AA Genel Müdür Yardımcısı Metin Mutanoğlu ise konuyla ilgili TRT Haber’in canlı yayınında gerçekleştirdiği telefon bağlantısında yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili Mısır makamlarıyla irtibata geçtiğini fakat yetkililerden henüz geri dönüş olmadığını açıkladı. Ayrıca olayla ilgili 20 saatin geçtiğini ve Mısır makamlarından açıklama yapılmadığı için “hiç bir şey bilmiyoruz” dedi.

“TÜRK MEDYASINA DÜŞMANCA UYGULAMA”

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Mısır polisinin Anadolu Ajansı (AA) Kahire ofisine düzenlediği baskına yönelik, “Mısır makamlarının Türk medyasına yönelik düşmanca uygulamalarını kınıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Altun, yaptığı açıklamada, AA Kahire ofisine düzenlenen baskında 1’i Türk vatandaşı 4 çalışanın gözaltına alınarak bilinmeyen bir yere götürülmesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

“Mısır makamlarının Türk medyasına yönelik düşmanca uygulamalarını kınıyoruz.” ifadesini kullanan Fahrettin Altun, şunları kaydetti:

“Darbeci zihniyetlerin özgür haber alma ve ifade özgürlüğüne karşı nasıl bir korku içerisinde bulunduğunu gösteren bu haksız tutuklamaların bir an önce son bulmasını istiyoruz. Türkiye’nin bölgede artan barışçıl etkinliği ve özellikle son günlerde Doğu Akdeniz ile Libya bağlamında elde ettiği kazanımlara karşılık olarak Mısır’ın darbeci yönetiminin Anadolu Ajansı çalışanlarına yönelik bu düşmanca girişimi, nasıl bir acziyet içerisinde olduklarının da göstergesidir.

Türkiye’nin gerek bölgesinde, gerekse dünyada barış, huzur ve istikrar için her türlü çabanın içerisinde olduğu bugünlerde, Türk basınına yönelik bu haksız tavrın son derece manidar olduğunu düşünüyor ve uluslararası camiayı bu olayı kınamaya çağırıyoruz.”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, AA Kahire ofisine düzenlenen baskın dolayısıyla Genel Müdür Şenol Kazancı’ya geçmiş olsun dileklerini iletti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar AA Kahire ofisine düzenlenen baskın dolayısıyla Genel Müdür Şenol Kazancı’yı arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu AA Kahire ofisine düzenlenen baskın dolayısıyla Genel Müdür Şenol Kazancı’yı arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, AA Kahire ofisine düzenlenen baskın dolayısıyla Genel Müdür Şenol Kazancı’yı arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AA Genel Müdürü Şenol Kazancı’yı arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, AA Kahire ofisine düzenlenen baskın dolayısıyla Genel Müdür Şenol Kazancı’yı arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, AA Kahire ofisine düzenlenen baskın dolayısıyla Genel Müdür Şenol Kazancı’ya geçmiş olsun dileklerini iletti.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, “(Mısır polisinin AA Kahire ofisine düzenlediği baskın) AA çalışanları derhal serbest bırakılmalı ve Türkiye’den özür dilenmelidir.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Genel Müdür Şenol Kazancı’yı arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÇELİK: ŞİDDETLE KINIYORUZ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Mısır polisinin Anadolu Ajansı (AA) Kahire ofisine baskın yaparak 4 çalışanını gözaltına almasını kınadı ve bunun Mısır’da gelinen durumun vehametini gösterdiğini bildirdi.

Çelik, Mısır polisinin AA Kahire ofisine düzenlediği baskın sonrası Twitter hesabından paylaşımda bulundu.

Ömer Çelik, paylaşımında, “Mısır rejiminin Anadolu Ajansı Kahire Bürosuna düzenlediği baskını ve yapılan baskında çalışanların gözaltına alınmasını şiddetle kınıyoruz. Bu durum Mısır’da gelinen durumun vehametini göstermektedir.” ifadelerini kullandı.

Mısır yönetiminin attığı bu adımın basın özgürlüğünü ve insan haklarını açıkça ihlal ettiğini vurgulayan Çelik, “Gazetecilik görevi yapan, Anadolu Ajansı mensupları derhal serbest bırakılmalıdır. Anadolu Ajansının basın ilkeleri çerçevesinde icra ettiği objektif yayınların, bugüne kadar haksız ve hukuksuz uygulamaların arkasındaki çeşitli odakları rahatsız ettiğine şahit olmuştuk. Benzer bir duruma Mısır’da şahit oluyoruz. Mısır yetkilileri, dünya ajansları içinde en güçlü seslerden olan Anadolu Ajansından ve çalışanlarından özür dilemeli, provokatif adımlardan uzak durmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

MHP LİDERİ BAHÇELİ: ALÇAK SALDIRI, TÜRKİYE’YE ÇOK NET HAKARET VE HUSUMETTİR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Mısır polisinin AA Kahire ofisine düzenlediği baskın sonrası Twitter hesabından paylaşımda bulundu.

Mısır polisinin 14 Ocak 2020 akşamında AA Kahire ofisine baskın düzenlediğini ve 1’i Türk vatandaşı 4 çalışanın hiçbir gerekçe ileri sürmeden gözaltına aldığını hatırlatan Bahçeli, “Bu mütecaviz ve münasebetsiz davranışın hiçbir hukuki, vicdani ve insani temeli yoktur. Bölgesel iş birliği ve istikrar zemini kurularak huzur ve barış dinamiklerinin tesis edilmeye çalışıldığı böylesi bir dönemde, Anadolu Ajansının Kahire Ofisi’ne yapılan karanlık operasyon basın ve ifade hürriyetine açık saldırı, Türkiye’ye çok net hakaret ve husumettir.” ifadelerini kullandı.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, şunları kaydetti:

“Komşu coğrafyalarda kalıcı ateşkes çabalarının ısrarla sürdüğü, Akdeniz’de yükselen tansiyonun sabırla yatıştırılmak istendiği bir süreçte, Libya’da Hafter’in, İdlib’de Esad’ın, Mısır’da Sisi’nin tehlikeli tutumları ve krize oynamaları sorumsuzluktur, şuursuzluktur. Darbeci Sisi yönetiminin gözaltına alınan Ajans çalışanlarını bahanesiz serbest bırakması, ayrıca Türkiye’den özür dilemesi büyük bir mecburiyettir. Bu ayıp ve kabalığı kınıyor, Mısır’ın yanlıştan dönmesini samimiyetle ümit ve temenni ediyorum.”

“AA ÇALIŞANLARI DERHAL SERBEST BIRAKILMALI”

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Mısır’da göz altına alınan 4 Anadolu Ajansı (AA) çalışanının derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı.

CPJ Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Sherif Mansour, Mısır polisinin AA Kahire ofisine baskın yaparak 4 çalışanın gözaltına alınmasına ilişkin yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“Mısır’da faaliyet gösteren gazeteciler, ülkeler arasında siyasi hesaplaşmalarda kullanılma korkusuyla çalışmak zorunda kalmamalı. Yetkililer, göz altına alınan Anadolu Ajansı çalışanlarını derhal serbest bırakmalı, medyayı taciz etme ve susturmaya yönelik asılsız suçlamalara son vermeli.”

Mısırlı yetkililerin, AA ofisindeki belgeleri, bilgisayarları ve telefonları incelediği belirtilen açıklamada, CPJ’nin Mısır’da başsavcılıkla AA çalışanlarının gözaltına alınmasına ilişkin iletişime geçtiği ancak yetkililerden komiteye dönüş yapılmadığı bildirildi.

NE OLMUŞTU?

Alınan bilgilere göre Mısır polisi dün Türkiye saati ile saat 18:00’de AA’nın Kahire’deki ofisine baskın düzenledi. Polis, ofise düzenlediği baskın sırasında ilk olarak güvenlik kameralarını kapattı ardından ofisin internet bağlantısını kesti. Sabaha kadar gerçekleştirilen aramalarda AA çalışanlarının tüm özel eşyalarına el konuldu. Yapılan usulsüz aramanın ardından çalışanlar bilinmeyen bir yere götürüldü.

Editör: TE Bilisim