Yıllar önce 1G teknolojisi sayesinde araç telefonuyla tanışan Türkiye, bundan yaklaşık 27 yıl önce de cep telefonunu kullanmaya başladı. 2G teknolojisiyle hayatımıza giren cep telefonları zamanla yaşadığı gelişim sayesinde artık hayatın her alanında kullanılır oldu. Peki, yıllar önce Türkiye’de ilk cep telefonu görüşmesini kim yaptı? Türkiyede ilk cep telefonu görüşmesi ne zaman hangi yılda yapıldı?.. İlk cep telefonu Türkiye’ye ne zaman geldi?.. Konuyla ilgili detaylar meraklıları tarafından araştırılıyor. İşte, Türkiyede ilk cep telefonu görüşmesi ne zaman hangi yılda yapıldı? İlk cep telefonu Türkiye’ye ne zaman geldi? sorularının yanıtı ve ayrıntılar!..

Türkiyede ilk cep telefonu görüşmesi ne zaman hangi yılda yapıldı? İlk cep telefonu Türkiye’ye ne zaman geldi?

Türkiye’de ilk cep telefonu görüşmesi, 23 Şubat 1994 tarihinde yapıldı.

24 Şubat 1994 tarihli gazetelerin ‘Cep telefonunda ilk alo’ başlığıyla duyurduğu haberde, ilk konuşmayı dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile başbakanı Tansu Çiller’in yaptığı belirtildi.

Sesin yanında datanın da önem kazanmasıyla 2009 itibarıyla 3G’ye geçen Türkiye, 1 Nisan 2016’da mobil cihazlarda internet hızını 10 kat artıran 4,5G teknolojisine geçti. 5G teknolojisinin ise 2021 yılında kullanıma hazır hale gelmesi bekleniyor.

Dönemin ulaştırma bakanı Mehmet Köstepen, ilk cep telefonlarının milletvekillerine dağıtılacağını ve ilk konuşma hakkı için de bir VIP listesi belirlendiğini duyurdu. İlk başvuranlar arasında merhum Turgut Özal’ın eşi Semra Özal da vardı ve kendisine hemen bir telefon tahsis ediliyordu.

O yıllarda yapılan görüşmelerde, kontörler 9 saniyede bir atıyor ve kontör başına 9 bin 500 lira (Türk Lirası’ndan 6 sıfır atılmadan önce) olarak ücretlendirme yapılıyordu. Cep telefonları ise kısa bir süre sonra 29 milyon liradan PTT onaylı olması şartıyla piyasaya da sürüldü. Ayrıca, PTTye abonelik ücreti olarak 6 milyon lira ödeniyordu. Sabit ücretin fiyatı ise 140 bin liradan başlıyordu.

Aynı günün gazetelerinde Motorolanın GSM 5200 ve 7200 adıyla reklamını yaptığı cep telefonları da minimum 24 milyon liradan satışa sunuluyordu. O günlerin kuruna göre bu yaklaşık 1300 dolara denk geliyordu.

O gün yayınlanan Motorola reklamları şöyleydi: ‘Sizler için neler yapmadık… Ayaklarına bağladığımız küçük kağıt parçaları ile kuşlar uçurduk. Dumanlarla mesajlar gönderdik. Telgraf ve telefonlarla, tellere taşıdık sesinizi. Şimdi yeni bir boyuta çağırıyoruz sizi.‘

Türk mühendislerinin ürettiği ilk telefon Aselsan, 1994te Türkiyede ilk kez, tamamen Türk mühendisleri ve işçileri tarafından tasarlanıp üretilen 1919 ve 1920yi çıkardı. Telefonun fiyatı 2 bin euroyu buluyordu. Tanıtımı da şu sözlerle yapıldı: ‘ASELSAN 1920, 117 gram ağırlığında, titreşim özelliğine sahip, 24 çeşit çalma melodisi olan, hatta ajanda, tarih, saat ve alarm özelliklerine sahip bir telefondur. Üstüne üstlük, rehberdeki ilk on numarayı tek tuşla arayabilir.‘

Turkcell ve Telsim, Türk Telekom ile yaptıkları gelir paylaşımı sözleşmeleri ile 1994 yılı itibarıyla GSM 900 hizmeti sunmaya başladı. Ardından, mevzuat değişiklikleriyle lisans verilmesi mümkün hale geldi.

1992 yılında dünyada yaklaşık 10 milyon kişide cep telefonu vardı. Ocak 2019 istatistiklerine göre ise dünya genelinde cep telefonu kullananların sayısı 4.5 milyarı aşmış bulunuyor…

Editör: TE Bilisim