Kışı ve Çifte Gezegen buluşması Google’da doodle oldu. Google önemli gün ve olaylara özel doodle hazırlıyor. Jüpiter ve Satürn’ün bu yılki ‘büyük birleşmede’ sıra dışı biçimde yakınlaşacakları; bunun, en son 16 Temmuz 1623 tarihinde yaşandığı ifade edildi. Peki, 2020 kışı çifte gezegen buluşması nedir, ne anlama geliyor? 21 Aralık Jüpiter ve Satürn buluşması saat kaçta, ne zaman? İşte tüm detaylar haberimizde yer alıyor…

2020 KIŞI VE ÇİFTE GEZEGEN NE ZAMAN BULUŞACAK?

Kışı ve Çifte Gezegen buluşması 21 Aralık gecesi gerçekleşecek. LiveScience’ın haberine göre, iki gaz devi gezegenin 20 yılda bir meydana gelen yakınlaşması, 21 Aralık gecesi yaşanacak. İki gezegenin kavuşması, üst üste gelmeleri ve tek bir gezegen gibi parlamaları anlamına geliyor.

Jüpiter ve Satürn’ün bu yılki “büyük birleşmede” sıra dışı biçimde yakınlaşacakları; bunun, en son 16 Temmuz 1623 tarihinde yaşandığı ifade edildi.

Avustralya’da Monash Üniversitesinde görevli gökbilimci Michael Brown, Washington Post’a yaptığı açıklamada, Jüpiter’in Güneş’in çevresindeki turunu 12, Satürn’ün ise yaklaşık 30 yılda tamamladığını, iki gezegenin turlarını farklı eğime sahip yörüngelerde attığını, dolayısıyla bu denli yakınlaşmalarına nadiren rastlandığını söyledi.

Brown, 1623’teki “büyük birleşmenin”, gezegenler Güneş’e çok yakın olduğundan Dünya’dan izlenmesinin mümkün olmadığını, iki gezegenin “izlenebilir bu çok samimi görüntüyü” 1226 yılı mart ayında verdiği belirtildi. Amerika Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Kuzey Yarım Küre’de en kısa günün yaşanacağı 21 Aralık’ta, iki gezegenin buluşmasının çıplak gözle izlenebileceğini açıkladı.

21 ARALIK SATÜRN VE JÜPİTER BULUŞMASI SAAT KAÇTA, NE ZAMAN?

Gökbilimci Patrick Hartigan, “Bu iki gezegen arasındaki hizalanmalar oldukça nadirdir, yaklaşık 20 yılda bir meydana gelir, ancak bu yılki birleşim, gezegenlerin birbirlerine uzun süre sonra ilk defa bu kadar yaklaşacaklarından dolayı son derece nadir olacak. Gece gökyüzünde görülebilen bu nesneler arasında daha yakın bir hizalanma görmek için 4 Mart 1226’ya kadar geri gitmemiz gerekiyor” dedi.

Jüpiter ve Satürn, yaz aylarından beri gökyüzünde birbirlerine yaklaşıyorlar. 16-25 Aralık tarihleri arasında ikisi, bir dolunay çapından daha az uzaklıkta olacak!

Fizik ve astronomi profesörü Hartigan, “21 Aralık’taki en yakın yaklaşımın akşamı, dolunayın çapının yalnızca 1 / 5’i kadar ayrılmış bir çift gezegen gibi görünecekler. Çoğu teleskop izleyicisi için, her gezegen ve en büyük uydularından birkaçı o akşam aynı görüş alanında görülebilecek” dedi.

Editör: TE Bilisim