Diriliş Postası Muhabiri Furkan Benli-İstanbul

Sudan Ordusu Sözcüsü Amir Muhammed el-Hasan, Sudan’ın İsrail’e yönelik hava sahasını açtığını söyledi. İsraille varılan bu anlaşmanın İsrail Başbakanı Netanyahu ile Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdulfettah Burhan ile Uganda’da gerçekleştirilen gizli toplantıdan iki gün sonra gerçekleşmesi dikkat çekti.

Netanyahu ve Burhan’ın Uganda’daki gizli toplantılarının ardından iki eski hasmın arasında normalleşmeye neden olabileceği düşüncesiyle protestolar düzenlenirken, görüşme eleştir oklarının hedefi oldu.

“SUDAN’IN ÇIKARLARI İÇİN…”

Ömer el-Beşir’in devrilmesinin ardından iktidarı paylaşan sivil ve askeri taraflarda, gizli toplantının gerçekleşmesi sebebiyle endişenin artmasına sebep oldu.

Sudan’ın başkenti Hartum’da, Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesi ve ABD Başkanı Donald Trump’ın sözde barış planı protesto edildi. Başkent sokaklarında toplanan yüzlerce kişi, Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan’ın İsrail ile ilişkilerini normalleştirmek için görüşmesini kınadı.

Tepki ve eleştirilen gelmesinin ardından Sudan Ordusundan siyasi nitelik taşıyan bir açıklama geldi. Açıklamada, Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Burhan’ın gerçekleştirdiği görüşmenin “Sudan’ın büyük çıkarları” için gerçekleştirildiği savunuldu.

“EL-AL’A HAVA SAHASI AÇILMADI”

Sudan ordusu sözcüsü Amir Muhammed el-Hasan, el-Cezira televizyonuna yaptığı açıklamada, Güney Amerika’dan İsrail’e uçan ticari uçakların Sudan hava sahasını kullanmasını “prensipte bir anlaşma” şeklinde yorumladı. el-Hasan konu hakkında bazı teknik yönlerin henüz araştırma aşamasında olduğunu ifade ederek, İsrail Devlet Havayolu Şirketi el-Al’in hava sahasını kullanmasına da izin verilmediğini sözlerine ekledi.

el-Hasan, İsraille tam anlamıyla normalleşmenin olmadığını belirtirken, yapılan anlaşmanın ve görüşmenin çıkar amaçlı olduğunu söyledi.

“3 HAYIRIN BAŞKENTİ”

Arap devletleri arasında Mısır ve Ürdün dışındaki  hiçbir Arap ülkesinin işgalci İsrail ile resmi ilişkisinin bulunmadığı biliniyor.

Sudan’ın başkenti Hartum, 1967’deki Arap-İsrail savaşının ardından burada düzenlenen ve “İsrail ile barışa hayır, İsrail’in devlet olarak tanınmasına hayır ve İsrail ile müzakerelere hayır” içerikli genelgeyle sonuçlanan Arap Zirvesi nedeniyle “3 hayırın başkenti” olarak da biliniyor.

İşgalci İsrail’in 54 Afrika ülkesinden 39’uyla diplomatik ilişkisi bulunuyor. Senegal, Mısır, Angola, Gana, Fildişi Sahili, Etiyopya, Güney Afrika, Nijerya, Kenya ve Kamerun olmak üzere 10 ülkede ise İsrail elçilikleri bulunuyor.

Editör: TE Bilisim