ATV ekranlarında yayınlanan tarihi dizi Kuruluş Osman, seyircileri ekran başına kilitlemeye devam ediyor. Tarihi kaynaklarda yer alan bilgilerde; beyliğin liderliğine itiraz eden bir kişi olduğu için özellikle kim tarafından nasıl öldürüldüğü merak edilmeye başlandı. Peki, Kuruluş Osman’da Osman Bey amcası Dündar’ı öldürdü mü? Osman Gazi tarihte amcası Dündar’ı öldürdü mü? İşte tüm detaylar haberimizde yer alıyor…

KURULUŞ OSMAN’DA OSMAN BEY AMCASI DÜNDAR’I ÖLDÜRDÜ MÜ? OSMAN GAZİ TARİHTE AMCASI DÜNDAR’I ÖLDÜRDÜ MÜ?

Her çarşamba akşamı geniş bir izleyici kitlesine sahip olan Kuruluş Osman’ın her bölümü hala büyük bir heyecanla izleniyor. Her hafta yayınlanan yeni bölümdeki olayların ardından dizinin hayranları intenet üzerinden konu hakkında bilgi edinmek istiyor.

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin amcasıdır. Dündar Bey ile ilgili bilgiler daha da nettir. Dündar Bey’in hayatının ilk zamanları, Osmanlı Devleti’nin doğuşuyla ilgili efsanelerle karıştırılsa da, Osman Gazi’nin hayatında belirli bir yere sahip olduğu görülmektedir.

Süleyman Şah, 4 oğluyla birlikte Kayı aşiretinin hükümdarı olarak İran’da Mahan’ın hükümdarıyken, Moğol saldırısından sonra Anadolu’ya yerleşmiş ve Ahlat’a varınca Erzincan ve Amasya’ya doğru yerleşmiştir.

Buraya yerleşemeyince eski memleketine dönmeye karar veren Süleyman Şah, Elbistan-Halep yolu üzerinden Fırat Nehri’ne kurulmuştur. Caber Kalesi civarında nehri geçerken boğulduğu zaman Kayılar ikiye bölünmüş ve oğlu Sungur Tigin ve Gündoğdu doğuya gitmeye karar vermiştir.

Ertuğrul Gazi ve Dündar, Anadolu’ya yerleşmek için Pasin’e yolculuklarına devam eder. Kayı aşireti yerleşimi ile ilgili bu haberde Dündar Bey, Ertuğrul Gazi ve daha sonra Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin bu devletin kurulmasına hizmet ettiğine şahit oluruz.

OSMAN GAZİ TARİHTE AMCASI DÜNDAR’I ÖLDÜRDÜ MÜ?

Pek çok Osmanlı tarihçisi Dündar Bey’in öldürüldüğünü çeşitli şekillerde anlatmıştır. Neşri’deki anlatıma göre; Bilecik Tekfur’un eğlencesine katılan Osman Gazi’ye elini öptürmek isteyince Tekfur’un elini öpmek zorunda kaldı ve onuru zedelenmiştir.

Bu aşağılayıcı tavrı unutmayan Osman Gazi, beyliğin başına geçtiğinde Tekfur’dan intikam almak ister ve Tekfur’a karşı sefer başlatır. Öte yandan Dündar Bey bu sefere karşı çıkarak: “Germiyanoğulları ve etraftaki kafirler zaten düşman ve bu takfuru da bizlere düşman yapacaksın, yaşayacak yerimiz kalmayacak” der ve Osman Gazi, Dündar Bey’i yayla vurarak öldürür.

Editör: TE Bilisim