Bütün Türkiye’nin nefesin tutarak beklediği müjdeyi açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz’deki Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğal gaz bulunduğunu duyurdu. Erdoğan keşfedilen doğal gazın, çok daha zengin enerjinin yalnızca bir parçası olduğuna dikkat çekti.

320 MİLYAR METREKÜP DOĞALGAZ

Türkiye’nin 81 vilayetini ekranlara kilitleyen anda müjdeyi açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz’deki Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğalgaz bulunduğunu duyurdu. Erdoğan, milli sondaj gemisi Fatih’in keşfettiği doğalgazın, çok daha zengin enerjinin yalnızca bir parçası olduğuna dikkat çekti.

NASİPSE 2023’TE HİZMETE SUNULACAK

Doğalgazın 2023’te milletin hizmetine sunulacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akdeniz’den de müjde beklendiğini dile getirdi. “Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi” diyen Erdoğan ardından “Fatih Sondaj Gemimiz ismine layık bir başarıyla hepimizi gururlandırdı. Allah’a hamd olsun” dedi.

ÜST LİGE ÇIKMIŞ BİR TÜRKİYE VAR

“Doğu Akdeniz’de oynanan onca oyunun gerisinde de enerji kaynaklarının paylaşımı vardır” diyen Erdoğan “Hep önce mazlumlar ve mağdurlar dedik. İşte Rabbim bize bambaşka bir yerde hem de görülmedik zenginlikte bir kapı açtı. Yarın benzer kapılar önümüzde açılacaktır. Çünkü artık bu alanda en üst lige çıkmış bir Türkiye var” dedi.

AVRUPA’YA NET MESAJ

Enerji meselelerinde her seferinde Türkiye’nin aleyhine işler çeviren Avrupa’ya da seslenen Erdoğan, “Yunanistan başta olmak üzere, bu meselede karşımıza dikilenlerin hepsi de haklı olduğumuzu gayet iyi biliyor. Ortada dolaşan saçma sapan haritaların yarın en büyük zararı AB’ye vereceği unutulmamalıdır” uyarısında bulundu.

Türkiye’nin merakla beklediği müjdeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Dolmabahçe’de düzenlenen törenle açıkladı.

2023’te Karadeniz doğal gazının milletin hizmetine sunulacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akdeniz’den de müjde beklendiğini dile getirdi.

SÖMÜRENLERDEN OLMADIK

Bütün dünyada milyonlarca insanın canının hiçe sayıldığı vahşi bir düzen kurulduğuna dikkati çeken Erdoğan “Eğer bir damla petrolü oluk oluk akan insan kanından daha değerli gören bu düzen hala hükümranlığını sürdürmektedir. Suriye’de son yıllarda yaşananları düşünün. Biz mazlumların ve mağdurların bulunduğu yere giderken birileri doğrudan petrol üretim tesislerine yönelmiştir. Aynı durumla Libya’da karşılaştık. Biz Libyalı kardeşlerimizi darbecilerden kurtarmanın mücadelesini verirken birileri yine petrol sahalarının dibinde bitivermiştir” ifadelerini kullandı.

ARTIK ÜST LİGE ÇIKMIŞ BİR TÜRKİYE VAR

“Doğu Akdeniz’de oynanan onca oyunun gerisinde de enerji kaynaklarının paylaşımı vardır” diyen Erdoğan “Hamdolsun biz önceliğimizi asla değiştirmedik. Hep önce insan, önce kardeşlik dedik. Hep önce mazlumlar ve mağdurlar dedik. Hep önce hak, hukuk, adalet dedik. İnsanlık bizde petrol, onlarda kalmış olabilir. İşte Rabbim bize bambaşka bir yerde hem de görümedik zenginlikte bir kapı açtı. Yarın benzer kapılar önümüzde açılacaktır. Çünkü artık bu alanda en üst lige çıkmış bir Türkiye var” dedi.

MÜJDEYİ BÖYLE VERDİ

Söze “Şimdi müjdemizi sizlerle paylaşmak istiyorum” diyerek giren Erdoğan ardından “Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi. Fatih Sondaj Gemimiz 20 Temmuz’da başladığı sondajında hamd olsun 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda. Fatih Sondaj Gemimiz ismine layık bir başarıyla hepimizi gururlandırdı. Allah’a hamd

olsun.

“ÇOK DAHA ZENGİN KAYNAK VAR”

Daha önce Tuna-1 olan bu alanı Sakarya Gaz Sahası olarak isimlendirdiğimiz bu alanda gereken tüm mühendislik çalışmaların tamamlandığını belirten Erdoğan “Bu ilk kuyuda bulunan rezerv çok daha zengin bir kaynağın sadece bir parçası. İnşallah devamı da en kısa sürede gelecek. Şimdi hemen tespit kuyuları açmaya başlayacak ardından üretim konseptini belirleyip inşaat ve yapıma geçeceğiz. Doğalgazın sisteme aktarılması işlemiyle bu kaynaktan fiilen istifade edeceğiz” diye konuştu.

AB’ye net uyarı

Enerji meselelerinde her seferinde Türkiye’nin aleyhine işler çeviren Avrupa’ya da seslenen Erdoğan “Yunanistan başta olmak üzere bu mesele karşımıza dikilenlerin hepsi de haklı olduğumuzu gayet iyi biliyor. Özellikle Avrupa Birliği Yunanistan’ı şımartıp üzerimize sererken, sergilediği çifte standart nedeniyle bir kez daha kendi değerleri çiğnediğini görmelidir.

Ortada dolaşan saçma sapan haritaların yarın en büyük zararı Avrupa Birliği’ne vereceği unutulmamalıdır” sözleriyle uyarıda bulundu.

2023’te kullanılacak

Doğal gaz keşfiyle ilgili hedefi de açıklayan Erdoğan “Şimdi hedefi veriyorum: Hedefimiz 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin huzuruna sunmaktır. Sakarya Gaz Sahasıyla Bismillah dedik, Allah’ın izniyle devamı da gelecek. Sadece denizlerde değil, topraklarımızdaki aramalarımızı da yürütüyoruz. Ülkemizin enerji meselesini kökten çözmekte kararlıyız. Türkiye yıllarca bunun sancını çekti, bedelini ödedi. Cari açığımızın en büyük sebebi de hep enerji olmuştur. Bu konuda denge sağlasak da hala enerjide ciddi bir ithalatçı durumdayız” mesajını verdi.

Bakan Dönmez: Gazın kalitesi üst düzey

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın doğal gaz müjdesi üzerine konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Burada bulunan gazın miktarı kadar kalitesi de çok önemliydi ve yapılan tüm testlerin ardından gazımızın üst düzey kalitede olduğunu da duyurmak istiyorum” dedi.

“2 BİN KİLOMETRENİN RÖNTGENİ ÇEKİLDİ”

Çalışmaların seyrini anlatan Bakan Dönmez “Dedik ki, potansiyeli en yüksek olan lokasyonlara ağırlık vereceğiz. İnşallah ilk 10 sondajda bir keşif yakalayalım. Bugün burası dokuzuncu derin deniz sondajımız. Rabbimize hamd ediyorum, bizi bu güzel keşifle buluşturdu. Bu bölgedeki sismik çalışmalara 14 ay önce Batı Karadeniz Sakarya Gaz Sahası bölgesinde başladık. 2 bin kilometrelik alanın adeta röntgen filmini çektik” ifadelerini kullandı.

“10 GÜN ARA VERDİK”

“İki tane önemli gaz kaynağı adını verdiğimiz rezervi kestik. Gazla buluştuk, sondaja bir hafta 10 gün ara verdik” diyen Dönmez “Sürekli testleri yapıldı. Detaylı çalışmalardan sonra, sizin de biraz önce açıkladığı gibi gaz miktarını, rezerv miktarını tespit ettiler. Burada işlemimiz henüz bitmedi. Yaklaşık 1000 metrelik daha derine ineceğiz. Sismik veriler bize aşağıda iki katmanın daha olduğunu, dolayısıyla kuvvetle muhtemel inşallah oralarda da gaz kaynağına ulaşacağımızı gösteriyor” sözleriyle bölgedeki potansiyelin daha da fazla olduğunu dile getirdi.

Editör: TE Bilisim