İşgalci Ermenistan Dağlık Karabağ’dan çekilmeyi kabul etmesiyle Azerbaycan’da zafer ilan edildi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında imzalanan anlaşmanın Ermenistan’ın askeri yenilgisi anlamına geldiğini söyledi.

 “Türkiye çatışmanın gelecek çözümünde rol alacaktır”

Aliyev, Ermenistan’ın anlaşmayı iyi niyetle değil mecburen imzaladığını, imzalamazlarsa Azerbaycan’ın operasyonlarını sürdüreceğini bildiklerini ifade ederek “Burada yeni denetim mekanizması uygulanacak. Anlaşmanın 5. maddesinde, tarafların ateşkese uyması denetiminin verimliliğinin artırılması amacıyla barış gücü merkezi oluşturulacağı yazılıyor. Bu merkezde Rus ve Türk askerleri faaliyet gösterecek.

Türkiye resmen bu çatışmanın gelecek çözümünde ve ateşkese uyulma işinde rol alacaktır.

Kardeşim Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in çabalarını takdir ediyorum. Çünkü onlar bu 45 gün boyunca sorun barış yoluyla çözülsün diye büyük çaba harcadı. Çatışmaların bitmesinde bu iki lider olumlu rol aldı. Bu aynı zamanda bölgedeki iş birliği formatını da büyük ölçüde belirliyor. Çünkü Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkiler üst düzeydedir. Her iki ülke bizim dost ve komşu ülkelerimizdir. ” şeklinde konuştu.

Nahçıvan’a kara ulaşım ağının temin edilmesi konusunun kendisinin ısrarı üzerine anlaşmaya alındığını bildiren Aliyev, “Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ni Azerbaycan’ın esas hissesiyle kara yoluyla birleştirmek yönünde tarihi adım atıldı.” dedi.

Azerbaycan sokaklarında zafer coşkusu: Kutlamalar sabaha kadar sürdü

Dünya

Habere Git

Aliyev: Paşinyan anlaşmayı Azerbaycan’ın “demir yumruğu” sayesinde imzaladı

Dünya

Habere Git

Editör: TE Bilisim