Eskişehir’in Mihalgazi ilçesindeki Mihalgazi Ortaokulu’nda haftada iki gün uygulanan “Dürüstlük Kantini Projesi”, öğrencilere sorumlusu bulunmayan kantinden kasaya parayı bırakarak istediğini alabilme olanağı sağlıyor. Sorumlusu “dürüstlük” olan kantine gelen öğrenciler, satın almak istedikleri ürünün parasını kasaya bırakıyor, gereken durumlarda da para üstünü kasadan kendi alıyor.

Okul Müdürü Vedat Duman, “Öğrencinin kendi kendini yönetebilmesi için uyguladığımız bu yöntem asla bir güven testi değildir. Aksine onlara ne denli güvendiğimizi hissetmelerini sağlıyoruz ve bu sayede öz güvenleri yükseliyor.” dedi.

“KASAMIZ SÜREKLİ FAZLA VERİYOR”

Proje sorumlusu öğretmen Seyhan Doğan projeden öğrencilerin de memnun olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Normal günlerden daha çok keyif aldıklarını söylüyor öğrencilerimiz. Kendi kendilerini kontrol ederken onları görmeniz lazım. ‘Senin aldığın şey 50 kuruş, paranın üstünü alır mısın’ diyen bir kontrol mekanizması olan arkadaşı var kimi zaman yanında. Kasamız sürekli fazla veriyor. Bu çok önemli. Belki öğrencilerimizin yanlış hesaplamaları yüzünden kasa eksik verebilir diye düşünürken sürekli artıyı gördük. Bu değeri koruyan ve bu ahlakla yetişip büyüyen çocuklar ileride ülkemiz için çok faydalı olacak, buna inanıyorum.”

Okulun 5’inci sınıf öğrencisi Arda Tek ise projeden mutlu olduğunu anlatarak “Herkes kendi dürüstlüğünü gösteriyor. Arkadaşlarımız sınavdan çıktığında ya da teneffüslerde kantinden istediğini alıyor, parasını bırakıyor. Bazen arkadaşımızın parası yanında yoksa biz veriyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilisim