Yunus Kök / İstanbul / Özel Haber

Terör örgütü PKK’nın emperyalist güçlerden destek alarak kurmayı hayal ettiği 4 parçalı sözde devlet hayali, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yaptığı sınır ötesi operasyonlarla suya düştü. Aldığı darbe sonrası, ABD desteğiyle yoğunluklu olarak Fırat’ın doğusundaki petrol yataklarının olduğu bölgeye yerleşen YPG, binlerce milisiyle Türkiye’ye karşı hain emellerini devam ettiriyor. Örgütü çok sayıda ülkenin farklı amaçlarla desteklediğini belirten Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, gelinen noktayı ve gelecekteki olası gelişmeleri gazetemize anlattı.

ÇOK SAYIDA ÜLKE FARKLI AMAÇLA DESTEKLİYOR

Suriye’nin kuzeyinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kontrolündeki bölgelere yönelik PKK/YPG tarafından gerçekleştirilen saldırıların ilk günden beri devam ettiğini belirten Mete Yarar, “Fırat’ın batısında sayıları çok az ve bu bölgelere yönelik bombalı saldırılarla huzur ortamını zehirlemeye çalışıyorlar. Doğusunda ise durum farklı ve burada sızma girişimleri yoğunlukta. Arkalarında çok sayıda ülke farklı amaçlarla duruyor. Sadece ABD ve Körfez ülkeleri değil, İran ve Suriye’de Türkiye’yi bölgede istemedikleri ve için bu saldırı ve sızmaları destekliyor.” dedi.

MEHMETÇİK KARŞISINDA TUTUNMA ŞANSLARI YOK

Bölgede çok farklı menfaat çatışmalarına dayanan bir denklemin olduğunu belirten Yarar, “Suriye ve İran şuan ilişki içinde olabilir YPG ile ama vakti geldiğinde ilk saldıracakları YPG’dir” dedi.

Fırat’ın doğusundaki YPG varlığının zorla silah altına alınan kişilerle birlikte 50 binleri bulduğunu belirten Yarar, “ Bazı yerlerde örgütün buradaki varlığı 100 binin üzerinde gösteriliyor. Bu kasıtlı; çünkü YPG bu rakam üzerinden arkasındaki güçlerden yardım alıyor. Ayrıca psikolojik olarak da militanlarını bu şekilde motive ediyor.” dedi. Örgütün asla eğitimli bir askeri güç hele ki Mehmetçik karşısında tutunamayacağını belirten Yarar, “Afrin’de, Tel Abyad’da neler olduğunu gördük, arkalarına bakmadan kaçarlar.” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın tarihte Fırat’ın doğusuna yönelik derinlikli bir operasyonun sinyallerini verdiğini belirten Yarar, “Türkiye uyarılarını yaptı. Eğer muhataplar bu uyarıları dikkate almazsa elbette operasyon yapılabilir.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim