Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah – Atina

Yavuz sondaj gemisinin Doğu Akdeniz’de faaliyetlere başlaması, Güney Kıbrıs’ı gün geçtikçe daha da tedirgin ediyor. Yunanistan geleneksel olarak bu sürece tam destek verse de, meselenin gerçek muhatabı olan Rumlar, Türkiye’nin koronavirüs salgını sürecinde yaptığı yardımları mercek altına aldı.

Ülkenin önemli gazetelerinden Simerini’de çıkan analizde, “Türkiye koronavirüs yardımı yaptığı ülkelere kendi planlarını kabul ettirmeye çalışıyor. Balkan ülkelerini Osmanlı’nın çiftliği olarak gören Türkler, gözünü güçlü aktörlere çevirdi. Yoğun malzeme yardımı yaptıkları İtalya’dan Doğu Akdeniz’de anlayış bekliyorlar. İşin vahim tarafı, Batı’da hakim olan atmosfer tam da Ankara’nın istediği gibi işliyor. Avrupa Birliği koronavirüs sürecinde vereceği ödeneği denkleştirmenin peşinde. Virüsün vurduğu ABD ortalıkta görünmüyor. Çin ise petrol fiyatlarının dibi görmesinin ardından fahiş fiyata petrol alıp stoklarını doldurma peşinde.Hal böyle olunca ortalık tamamen Türkler’e kaldı” ifadelerine yer verildi.

HÜKÜMETE SESSİZLİK TEPKİSİ GELDİ

Simerini’nin haberinin bu analizinden ibaret değil. Zira Rumlar’ın tek taraflı olarak münhasır ekonomik alan ilan edip, bölgeyi uluslararası enerji şirketlerine parselleme siyasetinde çuvallamaya doğru gittiğine de dikkat çekiliyor. Amerikan şirketi Exxon Mobil’in sondaj çalışmalarını ertelemek için yaptığı açıklama, İtalyan ENI ve Fransız Total’in süre istemesinin ardından Rumlar’a son darbe oldu. ENI şirketinden yapılan açıklamada “Sürecin sağlıklı yürüyebilmesi için karşı taraflı diyalog kurulması lazım” denildi. Karşı taraf ile Türkiye ve KKTC’nin kastedildiği bu açıklama Rumlar’da öfke patlamasına neden olurken, hükümetin konuyla ilgili sessiz kaldığı ve gerekli tepkiyi vermediği eleştirileri yapılıyor.

EASTMED PROJESİ DE ASKIDA DURUYOR

Bölgede Türkiye ve KKTC’yi yok sayarak planlar yapan Güney Kıbrıs’ın oldubitti siyaseti gün geçtikçe çamura batarken, tüm bu süreç Yunanistan’da da endişeyle izleniyor. Çünkü koronavirüsün getirdiği uluslararası ekonomik kriz, Ocak ayında İsrail ile yapılan, İsrail gazını borularla Güney Kıbrıs üzerinden Yunanistan’a, oradan da Avrupa’ya taşıma projesi EastMed’i de sekteye uğrattı. Boruları geçeceği bölge olan Kıbrıs adasının alt kısmında enerji

şirketlerinin Türkiye ile anlaşılmadığı ve bölgenin ihtilaflı alan statüsünde bulunması gerekçeleriyle teker teker vites düşürmesi, bu projenin de geleceğini tartışmalı kılıyor.

Editör: TE Bilisim