Diriliş Postası Muhabiri Sümeyye Aksu

Danıştay 19. Dairesi, geçtiğimiz yıl, 2 Ağustos 1945 tarihli ve 3/3054 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın Fatih ilçesindeki Kariye Camii’ni müze ve müze deposu olarak kullanılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsis edilmesine ilişkin kısmını iptal etmişti. Tarihi Camii, Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararla birlikte yeniden aslına rücu edecek.

ALTINCI YÜZYILDA YAPILDI

Altıncı yüzyılda Kariye Kilisesi olarak inşa edilen bina, İstanbul’un fethinden sonra 1511 yılında Sultan II. Bayezid’in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilerek ‘Atik Ali Paşa Camii’ veya ‘Kariye Camii’ olarak anılmaya başladı. Bakanlar Kurulu’nun 2 Ağustos 1945 tarihinde aldığı kararla müzeye çevrilen Kariye Camii’nin, Danıştay 19’uncu Dairesi’nin 2019 yılında verdiği kararla yeniden ibadete açılması süreci başlamıştı.

KARİYE CAMİİ DE FATİH SULTAN MEHMET VAKFI’NA AİT

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun kararında, Kariye Camii’nin mazbut Fatih Sultan Mehmet Vakfı’na ait hayrat taşınmazlardan olduğu ve hayrat taşınmazların vakfın belirlediği kullanım şekli dışında bir kullanım amacına tahsis edilemeyeceği belirtiliyordu. Resmi kayıtlarda da Kariye Camii’nin hâlâ vakıf malı olduğu ortaya çıkmıştı.

BAKANLAR KURULU KARARI İLE MÜZEYE DÖNÜŞEN CAMİLER

29 Ağustos 1945 tarihli Bakanlar Kurulu kararında, Kariye Camii’nin yanı sıra İstanbul’da bulunan Fethiye Camii ve Perizat Hatun Camii’nin de müzeye dönüştürülmesi düzenlenmişti. Ayrıca, Ankara’da Abdulkadiri İsfehanî Mescidi, Eskişehir’de Alâaddin Camii, Konya’da Alâaddin Camii, Karatay Medresesi, Mevlana Dergâhı, Sırçalı Medrese, Sultan Hanı, Sahip Ata Camii, Gaziantep’te Handaniye Camii, Nuri Mehmet Paşa Camii, Akşehir’de Taş Medrese, İmaret Camii, Aksaray’da Zinciriye Medresesi’nin müze olması da aynı tarihli kararda yer alıyordu.

Editör: TE Bilisim