İslam dünyasının hadis otoritelerinden Tirmizi’nin hadis ve sünnet ilmine yön veren eserlerinin daha doğru anlaşılması için başlatılan proje kapsamında “el-Cami’u’l-kebir”, “el-İlelü’l-kebir” ve “el-İlelü’l-sağir” adlı eserleri incelenecek, belgelendirilecek ve tek bir kitapta toplanacak.

Proje, hadis alimi Muhammed Avvame’nin başkanlığında uzman ekiplerce yürütülecek.

Bu kapsamda, üniversitenin Başakşehir yerleşkesindeki rektörlük binasında gerçekleşen törende, İHÜ Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk ve Avvame dua ederek protokole imza attı.

EN GÜVENİLİR TİRMİZİ NÜSHASI ÇIKACAK

Prof. Dr. Şentürk, törendeki konuşmasında, araştırma üniversitesi vizyonuyla yola çıkan ve dünyanın 76 ülkesinden öğrencileri bulunan İHÜ’nün, bugün İslami ilimler alanında yeni bir projeye başladığını söyledi.

İslam dininin ve kültürünün en temel kaynaklarından ve Kütüb-i Sitte olarak adlandırılan 6 en güvenilir hadis kitabından biri olan Sahih Tirmizi’nin dünya çapında en güvenilir baskısını gerçekleştireceklerini belirten Şentürk, projenin 4 yıl süreceğini kaydetti.

KİTAP TÜM DÜNYADA SATILACAK

Sahih Tirmizi’nin yeni bir edisyonunun, dünya çapında en güvenilir ve en nihai edisyonunun üniversitelerince yapılacak olmasının kendileri için büyük bir prestij olduğunu ifade eden Şentürk, “Türkiye’de böyle bir ilmi çalışmanın yapılması ve bunun da tüm dünyaya sunulması hem Türkiye’miz hem üniversitemiz açısından güzel bir hizmet olacaktır. Biz Türkiye’nin dünyada aynı zamanda kültür, bilim üreten bir ülke olmasını istiyoruz. Kitap yayımlandıktan sonra tüm dünyada satışa sunulacak.” dedi.

“HATALAR GİDERİLECEK”

Tirmizi’nin kitaplarında hadisleri farklı yöntemle isnat ettiğini ve iyi, doğru gibi hükümler verdiğini anlatan Avvame, “Daha sonra gelen alimler bu hükümlere dikkat etmeksizin içeriğe bakarak doğru olmadıklarını savundular. Tirmizi’nin yaşadığı dönemdeki dil lehçesi nedeniyle bazı alimler eserlerini zayıf bularak kolay yollara başvurduğunu savunmaktadır. Ancak bu doğru değil. Yapacağımız araştırmada bu yanlışlıkları gidereceğiz.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim