PKK, FETÖ, DHKP/C gibi Türkiye’ye karşı faaliyette bulunan terör örgütleriyle mücadeleye destek vermeyen ve  Türkiye’nin terörle mücadele konusunda yeterli destek vermediği için eleştirdiği Avrupa Birliği (AB), “yabancı terörist savaşçıların” Avrupa’ya dönüşlerinin güvenliği tehdit edeceği, bu konuda Ankara’yla işbirliğinin elzem olduğunu belirtti. 

Bugüne kadar terörle mücadele mantığı ‘Bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ şeklinde devam eden AB Konseyi, “Geri Dönen Yabancı Terörist Savaşçılar: Politika Seçenekleri” başlıklı bir rapor hazırladı. Basına sızan rapora göre, Avrupalı yabancı savaşçıların yüzde 15-20’si savaş alanlarında hayatını kaybetti, yüzde 30-35’i geri döndü, yüzde 50’si ise hâlâ Suriye ve Irak’ta bulunuyor. Suriye ve Irak’takilerin sayısının 2000-2500 olduğu tahmin ediliyor.

Geri dönenler tehlike oluşturuyor

Halihazırda geri dönenler ile DAEŞ tarafından Avrupa’ya geri gönderilmekte olanların güvenlik tehdidi oluşturduğu değerlendiriliyor. Geri dönenlerden bazılarının, son terör saldırılarına ya da önlenen saldırı girişimlerinde yer aldığına dikkat çekilerek, hala bölgede bulunanlar, “tehlikeli ve savaş tecrübesi edinmiş kişiler” olarak nitelendiriliyor.

“Türkiye’yle diyalog güçlendirilsin”

Yapılması gerekenler arasında, AB üyesi ve ilgili ülkelerle bilgi paylaşımı ve bu konudaki eksikliklerin giderilmesi sıralanıyor.Raporda, Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak ile işbirliğininin geri dönenler açısından elzem olduğu vurgulanıyor. Bu işbirliğinin ayrıca DAEŞ’in bulunduğu diğer bölgelere seyahat etmeyi de önleyebileceği üzerinde duruluyor. Ayrıca, “riskleri azaltmak için zamanında bildirim, sınır dışı, iadeler, bilgi alışverişinde bulunma ve geri dönenlere refakat edilmesi gibi konularda Türkiye ile diyalogun güçlendirilmesi” isteniyor.

Türkiye iade ediyor ama yabancı savaşçılar serbest kalıyor

Öte yandan “zamanında bildirim ve geri dönenlere refakat edilmesi” ifadesinin, Hollanda ve Belçika hükümetlerinin 22 Mart’ta meydana gelen Brüksel’deki terör saldırılarında yer alan Brahim el Bakraoui ile ilgili sorumluluğunu aklama girişimi olarak metne eklendiği öğrenildi. Türkiye tarafından sınır dışı edilen saldırgan, Hollanda’ya vardığında yakalanmamış, Belçika’ya geçtiğinde de hakkında işlem yapılmamıştı. Fransa’da 26 Temmuz’da bir kiliseye girerek 86 yaşındaki rahibi öldüren DAEŞ’linin Türkiye tarafından iade edildiği ancak Fransa’da elektronik kelepçe ile serbest bırakıldığı ortaya çıkmıştı.

Editör: TE Bilisim