Durim Abazi / İstanbul / Özel Haber

Arnavutluk’un Rusya eski büyükelçisi Shaqir Vukaj, Euronews Albania’ya verdiği röportajda Kosova’daki savaş, kayıp şahıslar, eski Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) savaşçılarına yönelik suçlamalar ve Dick Marty’nin raporu hakkında konuştu.

Eski büyükelçi Shaqir Vukaj, Rusya’anın UÇK’ya karşı ilk günlerden geçtiğini belirterek, “UÇK’nın ortaya çıkmasıyla birlikte, Rus resmi kurumları derhal UÇK’ya saldırılar başlatarak orduyu, politikacıları, analistleri, tarihçileri ve en önemlisi Dışişleri Bakanlığı ve hükümet gibi resmi kurumları harekete geçirdi.” ifadelerini kullandı. Shaqir Vukaj, o dönemdeki saldırıların olağanüstü olduğunu belirtti.

Eski büyükelçi, Kosova Kurtuluş Ordusunun adının “Teröristler, suçlular ve kaçakçılar” olduğunu söyledi.

SUÇLAMALARDA BENZERLİK VAR

O zamanki ile mevcut suçlamalar arasındaki benzerlik ile ilgili sorulan Vukaj, biraz daha sistematik belgeler ve kullanılan hukuki dil dışında önemli bir değişiklik bulamadığını ifade etti.

Bu arada Dick Martin ile ilgili bir örnek gündeme getiren Vukaj, sözlerini, şöyle sürdürdü: “Rusya’da Dick Martin’in hikayesi eskidir. 99’da Carla Del Ponte ile başlıyor, bu nedenle Kosova’daki savaş yeni bitmişti. Bir heyet gidip Del Ponte ile görüştü ve o Noel gecesi kutlamalarını bırakıp Kosova’daki UÇK suçları hakkında Duma tarafından hazırlanan olağanüstü bir raporla ilgilendi. Daha sonra, bizzat Dick Marty’nin belirttiği gibi, Rusya bu sorunun, yani Dick Marty’nin raporundaki materyallerin başlatıcısı oldu.”

RUSYA THAÇİ’YE MUHTAÇTI

Vukaj’a göre, Rusya’nın varlığı her yerde sadece bir malzeme hazırlayıcısı olarak değil, aynı zamanda bir destekleyici olarak da var. Vukaj, ilk olarak, Rus Dumasının son materyallerine ve resmi pozisyonlarına, Thaçi’nin suçlarını 20 yıldır bildikleri korkunç suçlar olarak nitelendiren bir milletvekili, Dışişleri Komisyonu üyesi aracılığıyla atıfta bulunarak, “Bu suçlar şimdiye kadar Thaçi’yi iktidarda tuttu, çünkü onu Sırpları korkutması ve Belgrad’a baskı yapması gerekiyordu.” sözlerine yer verdi.

Bu arada, Arnavutluk’un eski Rusya Büyükelçisinin gösterdiği Dışişleri Bakanlığı resmi temsilcisinin tepkileri, dünyanın “sözde Kosova devletinin” suçlarını gördüğünü vurgulayarak bir kez daha olumsuz oldu.

Editör: TE Bilisim