Türkiye’nin “Mavi Vatan” doktrini ile denizlerdeki hak ve menfaatlerini koruma stratejisi Avrupa’da ve özellikle Yunanistan’da ciddi endişeye neden oluyor. Bu endişe ise Yunanistan ve Avrupa ülkesi Fransa’yı Türkiye’ye karşı daha da hırçın ve çatışmacı bir politika benimsemelerine sebep oluyor.

Türkiye her ne kadar uzlaşmacı bir politika sergilese de Avrupa’dan sert ve uzlaşma karşıtı bir tavır sergileniyor. Bu kapsamda Yunanistan ve Fransa’dan üst düzey ağızlardan Türkiye karşıtı açıklamalar geldi.

“TÜRKİYE KENDİNİ YENİDEN TANIMLIYOR”

İlk açıklama Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in Ulusal Güvenlik Danışmanı Aleksandros Diakopulos’dan…

Yunanistan’ın en prestijli gazetesi olan Kathimerini’ye bir analiz yazan Diakopulos, Türkiye’nin jeopolitik olarak bölgede kendini yeniden tanımladığını ifade etti.

“BAŞARILI OLURSA DENİZ YOLLARINI KONTROL EDECEK”

Mavi Vatan Doktirini ile Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de çok geniş bir alanda hakimiyet kurmaya çalıştığını ifade eden Diakopulos, “Ankara eğer başarılı olursa Karadeniz ve Süveyş’ten Orta Akdeniz’e uzanan deniz yollarını kontrol edecek. Üstelik Mavi Vatan planı Türk üsleri tarafından destekleniyor. Libya sayesinde Kuzey Afrika’da ve Somali sayesinde Kızıldeniz’deler. Son 20 yılda Türkiye’nin donanma ve savunma sanayisini geliştirmek için astronomik meblağlar yatırdığını da belirtmekte fayda var” ifadelerini kullandı.

“ETKİ ALANINI GENİŞLETİYOR”

Türkiye’nin savunma ihracatı konusunda Pasifik bölgesinde de etkisini arttırdığını ifade eden Diakopulos, “Son 6 yılda Afrika’da 26 büyükelçilik açtılar. Pakistan ve Malezya gibi ülkelerle savunma ve ekonomik iş birliği anlaşmalarıyla Pasifik’e olan erişimini genişletti” vurgusunu yaptı.

Yunanistan’ı kullanarak hem Ege ve çevresinde etki alanı oluşturmak isteyen hem de bu adımları Yunanistan’la ortak atan Fransa da Türkiye aleyhinde adımlar ve açıklamalar yapmaya devam ediyor.

“YAPTIM İLE AB’Yİ KORUMALIZ”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Doğu Akdeniz’deki sismik faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye yönelik yaptırımların görüşüleceği Avrupa Birliği Konseyi zirvesi öncesinde açıklamalarda bulundu.

Gazetecilere Türkiye’yle ilgili açıklamalarda bulunurken Fransız lider, “Avrupa Birliği ülkelerinin egemenliğini korumak zorundayız” diye konuştu.

Reuters’ın aktardığına göre Türkiye’ye yaptırımların görüşüleceği Avrupa Birliği Liderler Zirvesi öncesinde hazırlanan taslak metinde, Türkiye’de kişilere yönelik yeni yaptırımlar üzerinde anlaşma sağlanırken, yaptırımlarla ilgili daha sert adımların Mart ayına erteleneceği görüldü.

Fransa ve Yunanistan’ın çatışmacı adımları hem Tükiye’nin gelişip büyüyerek bölgenin refah seviyesin artmasını engellemek hem de Akdeniz ve Ege’de yeni emperyalist ve korsan yapılanmaların oluşturulmasını amaçlıyor.

Editör: TE Bilisim