Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan normalleşme süreci kapsamında 1 Temmuz itibariyle sinema ve tiyatro salonlarının açılacağını duyurdu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un imzasıyla 81 ilin kültür ve turizm müdürlüğüne, Türkiye Otelciler Federasyonuna, Türkiye Otelciler Birliğine, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneğine, Sinema Salonu Yatırımcıları Derneğine “Kültür ve Sanat Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Süreci” konulu genelge gönderildi.

Yeni normalle birlikte seyircisiyle buluşacak salonlar için önlemler alındı. Buna göre, tesislerdeki klimalar dışarıdan temiz hava alacak şekilde çalıştırılacak. Seyirci koltuklarında kişiler arası her yönden bir koltuk boşluk bırakılacak.

Kültür ve sanat tesislerinde alınan diğer önlemler ise şöyle;

Sosyal mesafe planına uygun olarak belirlenen kapasite tesis girişine ve her bir salonun girişine ayrı ayrı asılacak.

Ziyaretçi/seyirci/katılımcılara, girişte termal kamera veya temassız ateş ölçümü uygulanacak, 38 dereceden yüksek ateş ölçümlerinde, işletmeye alınmayarak bir sağlık kuruluşuna başvurması için uyarılacak.

EĞLENMENİN TEDBİRLİ HALİ

Ziyaretçi/seyirci/katılımcıların tesise maske ile girmeleri ve içeride bulundukları süre boyunca maske takmaları sağlanacak. Bununla ilgili yazılı ve sesli uyarılar/anonslar yapılacak. Maskesi olmayanlara, girişte verilmek üzere maske bulundurulacak.

Tesis girişlerinde el antiseptiği bulundurulacak ve ziyaretçi/seyirci/katılımcıların ellerini antiseptikle temizlemelerinden sonra girişleri sağlanacak.

Tesis giriş ve çıkışları, salon giriş ve çıkışları, danışma, vestiyer, otoparklar, gişe ve büfe bölümleri ile bay-bayan tuvaletlerinde sıra oluşmasının engellemesine yönelik sosyal mesafe kuralına uyulacak şekilde yer işaretleri, şerit, bariyer gibi düzenlemeler yapılacak.

Bilet işlemleri mümkün olduğunca çevrimiçi gerçekleştirilecek, ziyaretçilerin bilet çıktısı olmadan giriş yapabilmeleri sağlanacak ve temassız ödeme alınacak. Temaslı pos cihazı kullanılması halinde her kullanımdan sonra cihazın en az yüzde 70 alkol içeren malzemelerle temizlik ve dezenfeksiyonu sağlanacak.

Türkiye’de sinema seyircisi yüzde 12,8 azaldı

Kültür Sanat

Habere Git

SEYİRCİ SAYISINDAKİ DÜŞÜŞ 2019’DA BAŞLADI

Salgın sebebiyle yılın sadece ilk üç ayında hizmet verebilen salonların, normalleşme süreciyle perdelerini açsa da, eski ilgiyi görüp görmeyeceği bilinmiyor. Sosyal mesafe kuralı sebebiyle yarı kapasiteyle açılacak olan sinemada seyirci sayısındaki düşüş yıl sonunda belirgin bir şekilde ortaya çıkacak. Ancak salonlarda ağırlanan misafir sayısındaki azalma, ilk olarak geçtiğimiz sene kendini göstermeye başlamıştı.

Sinema seyirci sayısı 2019 yılında, 2018 yılına göre yüzde 12,8 azalarak 56 milyon 479 bin 209 kişi oldu. Toplam seyirci sayısı içerisinde yerli film seyircilerinin oranı ise yüzde 57,2’i buldu.

Gösterilen film sayısı 2019 yılında, 2018 yılına göre yüzde 4,4 artarak 68 bin 386’yı görmüştü. Aynı dönemde gösterilen yerli film sayısı yüzde 3,6 azalarak 29 bin 64 olurken, gösterilen yabancı film sayısı yüzde 11,2 artarak 39 bin 322’ye çıktı.

Editör: TE Bilisim