İşgalci İsrail’in sözde Başbakanı Binyamin Netanyahu, Fransa’nın bu ay sonunda düzenlemeyi planladığı uluslararası barış konferansının iptal edilmesi halinde Filistin Devlet Başkanı Abbas ile hiçbir ön şart ileri sürmeden görüşeceğini duyurdu. İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile telefonda görüştüğü bildirildi. Görüşmede Netanyahu’nun Hollande’a, Paris’teki uluslararası konferans yapılmazsa, hiçbir şart koşmadan doğrudan müzakerelere başlamak için Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmek üzere Fransa’ya geleceğini ifade ettiği aktarıldı. Netanyahu’nun ayrıca İsrail’in barış sürecine katkı sunmayan hiçbir uluslararası konferansa katılmayacağını ilettiği belirtildi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, İsrail Başbakanı Netenyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı barış görüşmelerini yeniden başlatabilmek için bu ay Paris’te bir araya getirmeye çalıştıklarını açıklamıştı.

Bölgede barışın tek şartı var: İşgali bitirip defolup gitmeniz

Barış iki karşı taraf arasında olur. Kavgalı olursun barışırsın, küs olursun barışsın, affedersin barışırsın, ama Filistin’deki durum öyle değil. İsrail, Filistin’de fiilen, hukuken işgalci durumdadır, Filistin’deki savaşın bitmesinin tek şartı var: O da İsrail’in işgale son verip, bugüne kadar katlettiği Filistinliler için özür dileyip, Filistin’de verdiği maddi zararı da karşılayıp Filistin topraklarını terk etmek. Aksi durumda Filistinliler’in, topraklarını işgal eden bir çete ile barış yapması gibi bir durum söz konusu değil.

İşgal kılıfı da tamam

İsrail’in Batı Şeria’da inşa ettiği illegal Yahudi yerleşim birimlerini meşrulaştıracak yasa tasarısı, oylamaya sunulduğu İsrail parlamentosu Knesset’te kabul edildi. Knesset Başkanı Yuli-Yoel Edelstein, yaptığı açıklamada, oylamaya sunulan Yahudi yerleşim birimlerini meşrulaştıracak yasa tasarısının 51 oya karşı 58 oyla kabul edildiğini bildirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Genel Kurul’daki oylamada söz konusu tasarısının lehine oy kullandı. Yahudi yerleşim birimlerine ilişkin yasa tasarısının Knesset’te saatlerce devam eden tartışması ve ardından oylama aşaması canlı programla yayınlandı. Knesset iç hukukuna göre, Batı Şeria’daki illegal Yahudi yerleşim birimlerini meşrulaştıracak yasa tasarısının kanunlaşması için iki kez daha oylanarak kabul edilmesi gerekiyor.

İşgalciler iki Filistinli’yi öldürdü

İşgalci İsrail askerlerinin, Batı Şeria’nın kuzeyindeki Tefvah kavşağında ve Nablus kentinin güneyindeki Zater kontrol noktasında iki Filistinliyi vurarak öldürdüğü bildirildi. İsrail Polis Sözcüsü Luba Samri, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail güçlerin şüpheli olarak nitelendirdiği ve gözaltına almak istediği gencin, Tefvah kavşağında otobüsten inerek, güvenlik güçlerine doğru hızlı adımlarla ilerlediğini iddia ederek “bıçaklı saldırı girişiminde bulunduğunu” belirtti. İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu Filistinlinin olay yerinde öldüğünü ve soruşturmanın sürdüğünü belirten Samri, öldürülen kişinin Kalkilya kentinde oturduğunu ve 18 yaşında olduğunu ifade etti. Öte yandan, Filistin Sağlık Bakanlığı, Nablus kentinin güneyinde yer alan Zater kontrol noktasında İsrail güçlerinin ateş açması sonucunda bir Filistinlinin öldüğünü kaydetti. İsrail güçlerinin, “bıçaklama girişiminde bulundukları” iddiasıyla Filistinlilere karşı düzenlediği saldırılarda son zamanlarda yaşanan artış dikkati çekiyor.

Editör: TE Bilisim