Koronavirüs salgını nedeniyle 16 Mart 2020 tarihinden itibaren ülke genelindeki bütün cami ve mescitlerde cemaatle namazların kılınmasına ara verilmişti. İbadet görevini camide yerine getirmek isteyen Müslüman vatandaşlar camilerin açılacağı tarihi heyecanla bekliyor. Normalleşme süreci kapsamında ibadethaneler yavaş yavaş açılmaya başlanırken müjdeli haberi Ali Yerlikaya açıkladı. Peki İstanbul’da hangi camilerde Cuma namazı kılınacak? Detaylar haberimizde…

Konya’da Cuma namazı kılınacak camiler belli oldu! İşte Konya’da ilçe ilçe Cuma namazı kılınacak camiler!

Güncel

Habere Git

İstanbul’da hangi camilerde Cuma namazı kılınacak? Ali Yerlikaya açıkladı! 

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Cuma namazlarının hangi camilerde kılınacağına dair beklenen açıklamayı yaptı.

16 Mart 2020 tarihinden itibaren ülke genelindeki bütün cami ve mescitlerde cemaatle vakit ve Cuma namazlarının kılınmasına ara verilmesinin ardından camiler koronavirüs tedbirleri kapsamında yeniden ibadete açıldı.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 29 Mayıs Cuma günü “Cuma Namazı” kılınacak camii, mescit ve diğer açık alanların duyurusunu özel bir video ile paylaştı. İstanbul’da başta Süleymaniye, Sultanahmet, Yeni Camii (Eminönü), Ortaköy Camii ve Çamlıca Camii’nde Cuma namazı kılınabilecek.

HANGİ TEDBİRLER ALINACAK?

Ayrıca cemaatle ibadete açılan cami ve mescitlerin bütün bölümlerinin her gün temizlenmesine ve el temasının yoğun olduğu yerlerin dezenfektan maddelerle silinmesine özen gösterileceği de ifade edildi.

Tedbirler kapsamında havalandırma kapı ve pencerelerle sağlanacak, klima ve havalandırma sistemleri çalıştırılmayacak.

Abdesthane, şadırvan ve tuvaletler kapalı tutulacak, cemaatle veya bireysel namaz kılacak herkesin tıbbi/bez maske takması zorunlu olacak.

Tespih, rahle, ayakkabı çekeceği vb. malzemeler bulaş riskini artırmaması için bulundurulmayacak, Koronavirüs ile ilgili mücadele kapsamında alınacak tedbirleri içeren uyarıcı afişler cami ve mescitlere asılacak.

HERKES KENDİ SECCADESİNİ GETİRECEK

Kişilerin seccadelerini yanlarında getirmeleri ve ibadet alanına girecek herkesin ellerini dezenfekte etmeleri sağlanacak.

Cami yerleşkesi içerisinde bulunan türbelerin iç mekânları ziyarete açılmayacak; mevlit, toplu yemek vb. etkinlikler ile cami çıkışlarında ikram yapılmasına ve çeşitli ürünlerin satışına izin verilmeyecek.

Namaz kılacaklar arasında sosyal mesafenin sağlanması için ibadet edilecek mekânlarda her yönden birer metre mesafe olacak şekilde zeminde işaretleme yapılacak.

Cuma namazı, yeterli bahçesi/avlusu/açık alanı bulunan camilerde, şartların yeterli olmadığı yerleşim yerlerinde ise uygun görülen açık alanlarda, alınacak tedbirler çerçevesinde kılınabilecek.

Camilerin kapalı alanları ise Cuma vaktinde kapalı tutulacak.

VAAZLARA ARA VERİLECEK

Cuma namazlarında vaaz yapılmayacak, Diyanet İşleri Başkanlığınca gönderilecek hutbeler hiçbir ilave ve çıkartma yapılmaksızın okunacak, namazların mümkün olduğunca kısa sürede kılınmasına çalışılacak.

Cuma namazlarında, her cami ve açık alan için en az beş kişiden müteşekkil Cuma Heyeti oluşturulacak.

Heyet ise cemaatin belirtilen şartlar dâhilinde namaz kılınacak alanlara girmesi, saf tutması, içeriye girecek kişi sayısı belirlenen sayıya ulaştığında bu durumun giriş için bekleyen cemaate uygun bir şekilde anlatılması ve cemaatin namaz sonrası sosyal mesafeyi koruyarak çıkmalarının sağlanması konusunda görev yapacak.

Valilik açıklamasında 29 Mayıs 2020 Cuma günü İstanbul’daki 3 bin 457 cami ve mescitten bin 923 cami ve mescit ile 264 mekânda Cuma namazı kılınmak üzere gerekli düzenlemelere başlandığını açıkladı.

İstanbul’da Cuma namazı kılınabilecek cami, mescit ve uygun yerlerin listesine ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Editör: TE Bilisim