7 milyon çalışanı ilgilendiren 2020 yılı ocak ayından itibaren geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi görüşmelerinde süreç tüm hızıyla devam ediyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ev sahipliğinde 2 Aralık’ta yapılan ilk toplantının ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bu kez işçi tarafını temsil eden Türk-İş’in ev sahipliğinde buluştu.

NURCAN ÖNDER’DEN AÇIKLAMA

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, 1 saat 40 dakika süren toplantının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bugünkü toplantıda iki bakanlık ve TÜİK temsilcilerinin ekonominin genel durumuna ve istihdama ilişkin verileri paylaştığını bildirdi.

TÜİK’in bugünkü toplantıda bir çalışanın belirli kaloriler dikkate alınarak yaptığı gıda harcaması rakamını komisyonla paylaşmadığını belirten Önder, bu rakamın asgari ücret rakamı olmadığının altını çizdi.

ÜÇÜNCÜ TOPLANTI 17 ARALIK’TA

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da TÜİK’in verilerini önceki seneler olduğu gibi dikkate alacaklarını belirterek, “Her ne kadar TİSK buna itiraz ediyorsa da elimizde başka bir veri olmadığı için TÜİK’in verilerini bu yıl da değerlendireceğiz.” dedi.

Irgat, bugünkü toplantıyla ilgili Hak-İş ve DİSK’i bilgilendireceklerini de sözlerine ekledi. Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde süreç, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde 2 Aralık’taki ilk toplantıyla başlamıştı. Komisyon, 2020’de geçerli olacak asgari ücreti belirleme görüşmeleri kapsamında üçüncü toplantısını 17 Aralık’ta TİSK’in ev sahipliğinde yapacak

TÜRK-İŞ’İN TALEBİ EN AZ 2 BİN 578 TL

İlk toplantıda Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, yaşam maliyeti, resmi rakamın 2 bin 578 lira olduğunu belirterek bunun altında bir teklife imza atmayacaklarını söylemişti. Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net 2 bin 174 lira 64 kuruş olarak hesaplanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 6 lira 12 kuruş.

Editör: TE Bilisim