İhbar süresinin hesaplanması özellikle işten ayrılmak isteyenler için oldukça önemli konular arasında yer almaktadır. İşten ayrılmak isteyenler, tazminat ödemek zorunda kalmamak adına, bunu bu süreleri göz önünde bulundurarak yapmaktadırlar. Bu nedenle ihbar süresi hesaplaması işten ayrılacak birisi için mutlaka göz atılması gereken noktalar arasındadır. İhbar süresi hesaplama işlemi yapabilmek için, şu bilgilere ihtiyaç vardır;

İşe başlama tarihi İşten ayrılma tarihi Aylık Brüt Maaş Varsa Aylık Brüt Ek Ücret Varsa Yıllık İkramiye

Bu bilgileri internet üzerinden ihbar süresi hesaplaması yapan bir siteye girdiğinizde, hesaplama işlemini yaparak sonuca ulaşabilirsiniz.

İhbar Süresinin Belirlenmesi Nasıl Yapılır?

İhbar süresinin belirlenmesi aşaması, belli başlı şartlar doğrultusunda belirlenmektedir. Çalışılan zaman dilimi bu noktada rol oynar. Buna göre ihbar süreleri şu şekilde olmaktadır;

Kıdem süresi 6 aydan az olan işçiler için ihbar süresi 14 gündür

Kıdem süresi 6 aydan 1,5 yıla kadar olan işçiler için ihbar süresi 28 gündür Kıdem süresi 1,5 yıldan 3 yıla kadar olan işçiler için ihbar süresi 42 gündür Kıdem süresi 3 yıl ve üzeri olan işçiler için ihbar süresi 56 gündür

Bu günlere hafta sonları ve resmi tatiller de dahil edilmektedir.

İhbar Süresi Ne Zaman Başlar?

İhbar süresinin başlama zamanı tamamen iş yerine bağlı olarak ilerlemektedir. Çalışan kişi istifasını yazıp bunu insan kaynaklarına ilettikten sonra, sürecin başlaması için insan kaynaklarının istifa dilekçesini onaylaması gerekmektedir. İnsan kaynaklarının dilekçeye onay vermesiyle birlikte, süreç de başlamış olur. Bu nedenle işverenin işçiye bildirim yaptığı günle birlikte ihbar süresinin başladığı söylenebilir. İstifa onayı çalışana iş saati dışında söylenirse, ihbar süresi ertesi gün itibariyle başlıyor sayılmalıdır.

İşverenin İşçiden İhbar Süresi Tazminatı Alma Hakkı Var mıdır?

İşverenin ihbar süresi tazminatı alma hakkı vardır. Fakat bu her durumda geçerli olan bir kural değildir. Belli başlı durumlarda işverenin haklı olması halinde, işçiden tazminat alma hakkı doğabilir. Bu durumların neler olduğuna bakılırsa, işçinin haber vermeden istifa etmesi ya da kendisine verilen ihbar süresi dolmadan işi bırakması gibi durumlarda, işveren tazminat talep etme hakkına sahip olabilir.

Bu durum işçi açısından değerlendirildiğinde ise işçinin işverenden ihbar süresi tazminatı alma hakkı yoktur. Bu nedenle ihbar süresi tazminatı özel durumlarda sadece işveren tarafından devreye girebilmektedir. İhbar süresi tazminatının miktarı da çalışanın çalıştığı süreye göre değişebilen bir şeydir, alınabilecek sabit bir ücretten söz edilmemektedir. Buna bağlı olarak ihbar süresi hesaplama bu noktada da önemlidir.

İhbar Tazminatını Kazanma Şartları

İhbar tazminatını kazanmak için işverenin bazı şartları sağlıyor olması beklenir. İşyerinin sağlaması gereken şartlar şu şekilde sıralanır;

İşyerinin iş kanuna uyuyor olması ve bununla beraber belirsiz süreli iş sözleşmelerinin olması

İş sözleşmelerinin tam veya kısmi zamanlı olması önemli değildir.

İşyerinin bu şartları sağlayabiliyor olması halinde, ihbar süresi tazminatını kazanmaması gibi bir durum görülmez. İşverenin haklı olması durumunda, ihbar tazminatı başvurusu sonucu genellikle olumlu olmaktadır.

İhbar Tazminatına Kesinti Uygulanır mı?

İhbar tazminatında kesinti uygulanması gibi bir durum söz konusu olabilmektedir. Fakat bu kesinti tek bir nedene bağlı olur ve oldukça düşük bir miktar uygulanmaktadır. Uygulanan kesintinin nedeni gelir vergisi ve damga vergisidir. İhbar süresi hesaplama işlemi ile birlikte belirlenen ihbar süresi tazminatı miktarı baz alınarak, kesinti bu tutar üzerinden %0,759 oranında yapılmaktadır. Bunun dışında uygulanan bir kesinti yoktur.

Editör: TE Bilisim