Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye’nin sınırları açması sonrası Avrupa’da daha iyi bir hayat umuduyla Yunanistan sınırına akın eden mültecilere geçit vermeme mücadelesi veren Atina, çarpıcı bir yönteme başvurdu. Yunanistan’ın büyük özel kanallarından STAR’ın sınırdaki muhabirlerinin aktardığı bilgiye göre, Başbakan Kyriakos Miçotakis, Bulgar lider Boyko Borisov’dan İvaylovgrad (Türkçesi ile Hasköy) kentinde Meriç nehrinin debisini dengeleyen bariyeri açmasını rica etti.

BARİYER KALDIRILDI

Bu ricayı karşılıksız bırakmayan Bulgaristan söz konusu bariyeri kaldırdı ve Meriç Nehri’nin debisi yükselmeye başladı. Bu yöntemle Yunanistan, mültecilerin ve göçmenlerin Türkiye tarafından yüzerek veya botla rahatça geçmesini engellemeyi hedefliyor. Bu kararı eleştiren Yunan solu ise, nehri geçmeye çalışırken boğulma riskinin artacağını, göz göre göre faciaya davetiye çıkarıldığı eleştirisi getirdi.

SINIRA SİPER

Ayrıca Yunanistan hudut birlikleri, Avrupa’ya geçmek isteyen sığınmacıları önlemek için sınır hattına siper kazıyor. Sığınmacılar, Avrupa’ya gitmek için Yunanistan sınırında 12 gündür bekliyor. Yunanistan hudut birlikleri, geçişleri engellemek için zaman zaman sığınmacılara biber gazı, tazyikli suyun yanı sıra ölüm ve yaralanmalara neden olan plastik ve gerçek mermilerle müdahalelerde bulunuyor. Yüksek sınır tellerinin gerisine yerleştirdiği kum torbalarının ardına siper kazmaya devam eden Yunanistan, burada beklettiği tüfekli askerlerle, sınır geçişlerini engellemeye çalışıyor.

MERKEL KAZI ÇEVİRDİ!

Diğer yandan Türkiye ile Yunanistan arasında patlak veren göç krizi, Avrupa Birliği seviyesine taşındı. Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen Alman-Yunan İş Forumu’nda konuşan Başbakan Angela Merkel, Türkiye’nin sınırları açarak göçmenlerin ve mültecilerin AB sınırlarına giriş yapmalarına olanak sağlamasını eleştirdi. “3,6 milyon insana ev sahipliği yapmalarını anlayışla karşılıyoruz fakat Ankara’nın mülteci sorununu iç sorunlarına alet etmesi kabul edilemez” diyerek Yunanistan’ın tarafında saf tuttu.

YUNAN MEDYASI SEVİNÇ YUMAĞI

Merkel’in Atina yanlısı ifadeleri Yunan medyasında “Almanya da bizim yanımızda” diye yankı buldu. Fakat aynı Merkel, forum sonunda Türk gazetecilerin yönelttiği “Yunanistan iltica talebi hakkını askıya alarak ve sınırdaki insanlara şiddet uygulayarak uluslararası hukuku ihlal ediyor. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz” sorusuna “Yunanistan’ın uyguladığı muamele kabul edilemez” yanıtını verdi. Dolayısıyla sorudan 5 dakika önce Yunanistan yanlısı konuşan Merkel, bu defa da Türkiye’nin argümanlarını destekler hale büründü…

MİÇOTAKİS’İN TÜRKİYE’YE YARDIM ELEŞTİRİSİ

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ise, Almanya’nın Türkiye sınır birimlerine yaptığı yaklaşık 30 milyon euro’luk yardımdan dert yandı. Miçotakis “Avrupa Birliği’nin yardımlarıyla Türk zırhlı araçları Yunan bariyerlerini parçalıyor, Avrupa topraklarına yasadışı girişin önünü açıyor” şeklinde konuştu. Türkiye’ye yardımların kesilmesi gerektiğini savundu. Miçotakis, görüşme sonrası Twitter hesabından “Eğer Türkiye, AB ile ilişkilerinin eski haline dönmesini istiyorsa sınırlarımıza insan yollamaya son vermeli” diye yazdı. Böylece Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginlik, Avrupa Birliği saflarında gün geçtikçe daha da derin bir şekilde hissedilmeye başladı.

Editör: TE Bilisim