Durim Abazi / Özel Haber

Bosna Hersek Mahkemesi Temyiz Dairesi, Sırp Cumhuriyeti Ordusunun üç eski üyesi Branko Cigoja, Zeljko Todiç ve Sasa Boskiç aleyhindeki sivillere yönelik savaş suçlarından ötürü ilk derece kararını onadı.

ŞEŞELJ 2016’DA VEFAT ETMİŞTİ

İddianameye göre 13 Eylül 1995’te söz konusu katiller Sırp Cumhuriyeti Birinci Ordu Kolordusu üyesi olarak Donji Vakuf yakınlarındaki Oborci’de Mrkonjic Grad’dan 24’ü Boşnak ve 4’ü Hırvat olmak üzere 28 kişiyi öldürdüler.

Hırvat ve Bosna derneklerine göre, daha önce Sırp güçleri tarafından tutuklanan ve daha sonra çeşitli yerlerde hendek kazmaya zorlanan Mrkonjic Grad’da öldürüldüler. Cinayetler 1995 yılında orta Bosna’nın Donji Vakuf bölgesinde meydana geldi.

Diğer yandan, Hollanda’nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (ICTY) yargılanan aşırı milliyetçi katil Sırp lider Vojislav Seselj beraat etti.

Eski Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Radikal Parti lideri Vojislav Seselj, savaş suçları ve insanlığa karşı suç işlemek de dahil dokuz ayrı suçtan yargılanmıştı ve 28 yıl hapsi isteniyordu.

Ancak Seselj hakkında 31 Mart 2016’da Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesince (ICTY) verilen beraat kararı Temyiz Konseyi tarafından bozuldu.

Seselj hakkındaki kararı okuyan Temyiz Konseyi Başkanı Theodor Meron, savcılığın “Seselj’in suça teşvik ettiği” yönündeki itirazını haklı bulduklarını ifade ederek, Seselj’in Sırbistan’ın Voyvodina bölgesindeki Hrtkovci’de Sırp olmayan sivillere yönelik işlenen sürgün ve diğer insanlığa karşı suçlardan 10 yıl hapse mahkum edildiğini açıkladı.

Şeşelj’ye sağlık sorunları nedeniyle kendi ülkesine tedavi görmek amacıyla gitmesine izin verilmişti.

Editör: TE Bilisim