Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını yayılmaya devam ederken ülkelerin gündeminde koronavirüs aşısı ilk sırada yer alıyor. Konuyla alakalı birçok paylaşım ve haber yapılırken zaman zaman yapılan bazı spekülatif haberler dikkat çekiyor. Özellikle koronavirüs aşısı zorunlu olacağı sıkça tartışılan konular arasında yer alıyor. Peki, Koronavirüs aşısı zorunlu mu olacak? Koronavirüs aşısı olmayan seyahate çıkamayacak mı? Detaylar haberimizde…

KORONAVİRÜS AŞISI ZORUNLU MU OLACAK?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşısına ilişkin merak edilen sorulara değindi.

Prizer’dan ilk günden itibaren talepte bulunduk. Ancak nisan ayından sonra teslim edilecek aşıyı kabul edemeyeceğimizi söyledik. Rusya’nın aşısından temin etme noktasında bir sorun olmayacaktır.

Vatandaşımıza güvenilir ve etkinliği olan inaktif aşıyı önemsiyoruz. Diğer aşıların uzun vadeli aşıları önemsiyoruz. Ucuz olduğu için değil, güvenli olduğu için. Daha fazla aşı alacağız.

Aşının zorunlu olması gerektiğini düşünmüyoruz. Aşının etkinliği net izah edilirse birçok kişinin yaptıracağına inanıyorum. Aşı yapılan kişinin HES koduna işlenecek. e-Nabız sisteminde de görünecek. Birçok kurum ve kuruluş aşı yapılmasını önemseyecektir. Gündeme gelebilir bir konu.

KORONAVİRÜS AŞISI OLMAYAN SEYAHATE ÇIKAMAYACAK MI?

Bakan Koca, şunları söyledi: “HES koduyla ilgili biz aşıyı yapılan kişinin HES koduna, e-nabıza işlemiş olacağız. Bazı yerlere giriş çıkış için şu an düşünmüyoruz. Bu dünyada da gündeme gelecek. Aşının yaygın uygulanmasıyla birlikte birçok kuruluş, şirket, yapı aşı yapılmasını önemseyecek. Aşının yaygın yapılma dönemi sonrası uçağa binmek, otobüse binmek için istenebilir. Ama bugünün konusu değil. Yaygın olarak yapıldıktan sonra gündeme gelebilir. Biz önden HES koduna aşıyı işlemeyi, e-nabıza da işlemiş olacağız. Bu anlamda sorun olmayacak.”

Editör: TE Bilisim